Rendement januari 2023

Een bekende Wall Street-wijsheid luidt: \’As january goes, so goes the year\’. Als daar ook maar een kern van waarheid in zit, zijn we het jaar goed begonnen. Terwijl sommige landen nog steeds worstelen met de gevolgen van de COVID-19-pandemie, hebben andere landen de wind in de zeilen en groeien ze snel. Terwijl er consensus leek over een aanstaande recessie, weerleggen de sterke economische cijfers van januari het doemdenken. Zowel aandelen als obligaties bevonden zich in de lift omhoog. Keurige kwartaalcijfers en meevallende economische ontwikkelingen zijn reden voor optimisme. Hoe sluiten de portefeuilles van Mercurius de maand januari af?

\"\"

De grote dalers van 2022 fleurden in januari sterk op. Bedrijven als Tesla, SalesForce, Amazon en Microsoft profiteren hier het meest van. Deze bedrijven hebben zich sterk bewezen door zich in het zware jaar 2022 te richten op innovatie. Microsoft heeft groot kapitaal geïnvesteerd in AI en hiermee een gigantisch toekomstperspectief gecreëerd.

Elon Musk heeft op Twitter aangekondigd dat Tesla op 1 maart grootse nieuwe plannen presenteert die het pad naar een volledig duurzame energievoorziening willen plaveien. Zo is wederom te zien dat innovatie de remedie is in lastige tijden.


\"\"

Ondanks de vliegende start van 2023 heerst er nog altijd recessieangst. Agressief rentebeleid werpt zijn vruchten af en veel bedrijven zijn begonnen aan ontslagrondes. Voornamelijk techbedrijven gooien personeel eruit. In december was de Amerikaanse werkloosheid historisch laag met 3,5% en nog altijd zijn er op veel plaatsen twee vacatures per werkloze. Daarnaast zullen door het infrastructuurpakket van president Biden 600.000 nieuwe banen gecreëerd worden.


\"\"

De inflatie daalt zes maanden op rij. De Fed en de ECB verhoogden beide de rentes respectievelijk met 25 en 50 basispunten. Daarmee laten de centrale banken de teugels enigszins vieren, wat wijst op vertrouwen. Of een mogelijke rentedaling in het tweede deel van het jaar mogelijk wordt is een open vraag. Voordat de Fed beleid kan versoepelen moeten eerst de gevolgen van een afkoelende economie zichtbaar worden op de arbeidsmarkt. Daarnaast is – hoewel de inflatie daalt – de beoogde 2% per jaar nog niet bereikt.


\"\"

China bevindt zich in een turbulente periode. De heropening van de economie na lange periodes van lockdowns was een gewaagd experiment, gedreven door grote onvrede onder het volk. Het lijkt erop dat grote delen van de bevolking een infectie doorgemaakt hebben en de echte heropleving van de economie is begonnen. De groeiverwachtingen van de Chinese economie zijn naar boven bijgesteld richting 5%.

De vraag is of dit ook ongewenste effecten zal hebben op de inflatie. De reactie op een grotere vraag naar goederen en energie uit China is prijsstijging. Centrale banken zullen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.

\"\"

Rendement:

\"\"

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (dus na aftrek van alle directe en indirecte kosten). En gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven