Rendement mei 2023

De maand mei staat voornamelijk in het teken van kunstmatige intelligentie. De nieuwe vorm van technologie en alle betrokken bedrijven stijgen mee in de beloftes van de revolutionaire technologie. Daarnaast hield de hardnekkige inflatie aan en kwamen beleidsmakers bijeen om het rentebeleid te bepalen. Hoe sluiten de portefeuilles van Mercurius de maand mei af?

\"\"

President Joe Biden en de leider van het huis van Afgevaardigde Kevin McCarthy zijn tot overeenstemming gekomen over het verhogen van het schuldenplafond. De deal over het verhogen van de limiet gebeurde slechts twee dagen voordat de bodem van de schatkist was bereikt. Wereldwijd haalden beleggers opgelucht adem en dit leidde tot een optimistische stemming op de beurs.


\"\"

Een handjevol techaandelen draagt de aandelenmarkt. In het lastige economische klimaat blijken innovatieve bedrijven wederom de koers te bepalen. Met name Microsoft, Meta, Amazon, Tesla, Nvidia en Alphabet nemen het voortouw. Volgens de woorden van Darwin: \’It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent; it is the one most adaptable to change\’. De langst durende \’bear-market\’ sinds de jaren \’40 kwam ten einde, een goed teken voor beleggers.


\"\"

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de rente opnieuw met 25 basispunten verhogen om de inflatie te beteugelen. Zoals voorheen al was aangegeven door meerdere ECB-bestuurdes is de strijd tegen het inflatiespook nog niet gestreden, Daarom kwam de aankondiging niet geheel als verrassing. Waar voorheen de energieprijzen de inflatie aanwakkerden, zijn dat momenteel voornamelijk de kosten van arbeid. Ook zal de obligatieportefeuille van de ECB afnemen. Hoewel de inflatie is gedaald, dreigt deze te lang te hoog te blijven.

\"\"

Rendement:

\"\"

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (dus na aftrek van alle directe en indirecte kosten). En gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan dus fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven