Rendement juni 2023

Het tweede kwartaal is inmiddels achter de rug en we kijken terug op een turbulente eerste helft van het jaar. Inflatie, bankfaillissementen en kunstmatige intelligentie speelden tot op heden de hoofdrol in 2023. Wat betreft de financiële markten was juni een positieve maand, vooral voor innovatieve bedrijven met solide kasstromen. Hoe sluiten de portefeuilles van Mercurius de maand juni af?

\"\"

De Eerste Kamer heeft de nieuwe pensioenwet goedgekeurd. Er komt een overgang van een collectief systeem naar individuele pensioenpotjes. Deze verandering brengt enkele positieve aspecten met zich mee. Het bedrag dat fiscaal aftrekbaar is voor pensioenstortingen zal toenemen. Bovendien zal de reserveringsruimte groter worden, waardoor we meer kunnen sparen met belastingvoordeel. Vanaf juli 2023 zal het nieuwe pensioenstelsel daadwerkelijk worden ingevoerd.


\"\"

In juni werd de S&P 500-index aangedreven door de \’magnificent seven\’-aandelen. Apple, Google, Microsoft, Meta, Amazon, Tesla en Nvidia zijn de drijvende kracht achter deze trend. De stijging van de aandelenkoersen is grotendeels te verklaren door de hoge verwachtingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Vanwege de spectaculaire koerswinsten nemen deze \’magnificent seven\’-aandelen aanzienlijk toe in gewicht binnen de S&P-index. Ze vertegenwoordigen inmiddels meer dan 25% van het totaal.


\"\"

Beleggers gingen zich zorgen maken na het lezen van de notulen van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, waarin werd bevestigd dat de hardnekkige inflatie nog niet snel zal verdwijnen. Het Amerikaanse banenrapport bracht echter positief nieuws, aangezien er in juni 500.000 banen bij zijn gekomen in de Verenigde Staten. Het effect van de renteverhoging heeft echter een vertraging, wat een dilemma vormt voor de beleidsmakers.

Op de Amerikaanse obligatiemarkt deed zich een opvallende gebeurtenis voor. De tienjaarsrente steeg richting 4%, terwijl deze begin april nog op 3,25% stond. Dit suggereert dat de markt verwacht dat de beleidsrente van de Federal Reserve langer hoog zal blijven dan aanvankelijk werd verwacht. Ook in de eurozone steeg de tienjaarsrente nadat de nieuwe inflatiecijfers werden gepresenteerd.

\"\"

Rendement:

\"\"

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (dus na aftrek van alle directe en indirecte kosten). En gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan dus fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven