De bouwstenen van een gouden AI-portefeuille

Van Alfabet tot Meta, Richard Clode, portefeuillemanager bij Janus Henderson Investors, is fan van big tech. En dat gaat verder dan alleen de echt grote jongens. Clode heeft 20 jaar beleggingservaring. Hij trad in 2014 in dienst bij Janus Henderson Investors, na verschillende functies te hebben bekleed bij Gartmore, Moore Capital en Pioneer Investments.

Dé vraag die ook voor beleggers open ligt is: hoe gaan technologische langetermijntrends als kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en de metaverse in de toekomst vorm krijgen, zegt Clode in gesprek met Will Koulouris van CNBC: welk pad volgt de technologische ontwikkeling en welke bouwstenen zijn er nodig om een nieuwe fase te bereiken? Clode: \’Wat we hebben gezien bij generative AI is dat het uiteindelijk tot exponentieel meer in staat is dan gedacht. En dat het ons keer op keer verrast met zijn reikwijdte en impact.\’

Onderwaardering

Clode beheert het Horizon Global Technology Leaders Fund en het Horizon Sustainable Future Technologies Fund van Janus Henderson. Hij onthult hoe hij aandelen selecteert die de markt volgens hem juist geneigd is onder te waarderen. Het zoeken is naar de parels, bedrijven die kunnen fungeren als de bouwstenen voor de rest van de portefeuille. In zijn fondsen zitten onder meer chipmakers Nvidia, TSMC, Mastercard en Visa en een aantal andere prominente big tech-aandelen.

Clodes fondsen presteerden beter dan de S&P 500, die bleef steken op een halfjaarrendement van zo\’n 16%. Het overwegend technologisch georiënteerde Nasdaq Composite-rendement lag rond de 32%. Clode zag het Horizon Global Technology Leaders Fund in de eerste zes maanden van 2023 stijgen naar 34%, terwijl het Horizon Sustainable Future Techologies Fund goed was voor een groei van 25%.

\"\"
Foto: Unsplash

AI heeft de investeringswereld in de eerste helft van dit jaar stormachtig veroverd. Een concrete vraag die Clode voorgelegd krijgt is dan ook waar hij denkt dat het eindpunt voor Nvidia ligt op het gebied van kunstmatige intelligentie. Elk zichzelf respecterend bedrijf zal haast maken met het fabriceren van de belangrijkste bouwstenen van de AI-trend: eigen grote taalmodellen, zegt hij. \’En om dat te bereiken kun je simpelweg moeilijk om de graphics processing units van Nvidia heen.\’

AI-portefeuille

AI-portefeuille

Dat verklaart volgens Clode de \’goudkoorts\’ die momenteel heerst rond Nvidia-chips. \’We zitten nog steeds vrij vroeg in de race, iedereen gaat spelen met hun grote taalmodellen en begrijpt de mogelijkheden ervan.\’ Niet voor niets zijn de aandelen van Nvidia dit jaar met meer dan 200% gestegen, mede ingegeven door de koopgekte rond AI.

Profiteren van de cloud

Ook Microsoft, Amazon en Alfabet zullen volgens Clode \’zeer nadrukkelijk profiteren\’ van de langetermijngroei van de cloud. Hij waarschuwt investeerders wel om behoedzaam te zijn met bepaalde Chinese bedrijven. \’Het is beter om weg te blijven bij sectoren die sterk beperkt worden door het feit dat ze geen geavanceerde halfgeleiders gebruiken, zoals consumentenelektronica, smartphones en pc\’s.\’ Eerder zou Clode kiezen voor sectoren die ondersteund worden door de Chinese overheid. Dat betreft met name elektrische voertuigen, hernieuwbare energie en industriële automatisering.

Volgens Clode zal één wereldwijde chipmaker profiteren van de \’buitensporige groeimogelijkheden die kunstmatige intelligentie biedt: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Scroll naar boven