Rendement augustus 2023

In augustus daalden de aandelenkoersen wereldwijd met 1,3%. In China worden de koersen beïnvloed door voortdurende problemen op de vastgoedmarkt. De stijgende rentetarieven hebben merkbare gevolgen voor zowel bedrijven als consumenten, wat leidt tot verminderde bedrijfsresultaten. Historisch gezien vertonen aandelenkoersen doorgaans een stijgende trend tegen het einde van het jaar, zoals het oude gezegde suggereert: \’Sell in may, but remember to come back in september\’. Hoe sluiten de portefeuilles van Mercurius de maand augustus af?

\"\"

Op 28 augustus presenteerde scheepvaartgigant Mærsk het allereerste containervrachtschip dat wordt aangedreven door groene methanol. Dit schip is uitgerust met twee motoren: één draait op traditionele brandstof en de andere op methanol. Hierdoor wordt de dagelijkse CO2-uitstoot van het schip met maar liefst 100 ton verminderd. Deze innovatie markeert een grote stap in de energietransitie en is een baanbrekende ontwikkeling voor de scheepvaartsector, die verantwoordelijk is voor 3% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Mærsk heeft als doel om tegen 2040 volledig klimaatneutraal te zijn. De A.P. Møller-Mærsk Group, ook bekend als Mærsk, maakt deel uit van de portefeuille van Mercurius.


\"\"

Adyen onderging in augustus een historische prijsdaling en verloor in één dag maar liefst €17,5 miljard aan marktwaarde. Deze teleurstellende cijfers werden gepresenteerd middenin van een periode waarin tech-bedrijven te maken hebben met stijgende rentetarieven. Door een combinatie van factoren leidden die tot paniekverkopen. Maar betekent dit het einde voor deze Nederlandse parel?

Zeker niet! Ondanks dat de cijfers de groeiverwachtingen op korte termijn naar beneden bijstellen, blijft Adyen een fundamenteel sterk bedrijf met een langetermijnvisie. \’Wij zien een fundamenteel gebrek aan connectie tussen Adyens strategie en het belang van aandeelhouders op de korte termijn\’.\’ A\’, meldt een KBC-analist.


\"\"

Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij presenteerde op het laatste moment een aangepast voorstel voor de belastingen box 3. Positief nieuws voor vermogensbeheerders in Nederland: de kosten van vermogensbeheer zullen voortaan aftrekbaar zijn van het rendement, wat op dit moment niet het geval is. Met een belastingtarief van 35 procent betekent dit dat vermogensbeheer in feite 35 procent goedkoper wordt. Het nieuwe stelsel zal vanaf 1 januari 2027 in werking treden.


\"\"

Jerome Powell\’s toespraak tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole bracht weinig nieuws. De monetaire koers kan variëren, afhankelijk van de economische en inflatoire omstandigheden. De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, zal zijn beslissingen baseren op toekomstige gegevens over de Amerikaanse economie. Het is echter opmerkelijk dat zowel de obligatie- als de aandelenmarkten nauwelijks reageerden op Powells toespraak. De aandelen stegen lichtjes.

\"\"

Rendement:

\"\"

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (dus na aftrek van alle directe en indirecte kosten). En gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan dus fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven