Rendement september 2023

Voor beleggers verloopt 2023 tot nu toe voorspoedig. Aandelenmarkten wereldwijd laten over het algemeen positieve resultaten zien. Al trad er in het laatste kwartaal een lichte vertraging op, met enkele kleine verliezen voor aandelen. Historisch gezien is september de slechtste maand voor aandelenmarkten. Het zomerse optimisme maakt plaats voor een sentiment waarin beleggers beren op de weg kunnen zien, in de aanloop naar het nieuwe jaar. Hoe sluiten de portefeuilles van Mercurius de maand september af?

\"\"

De NASA gaat de ruimte in, op zoek naar goud. Het ruimtevaartagentschap lanceert een missie naar de astroïde Psyche-16. Het is een rots met een diameter van 200 kilometer die zich bevindt tussen Mars en Jupiter. Het doel van de missie is een ontmoeting met de astroïde in 2029. Wat hebben beleggers hiermee te maken? De rots bestaat voornamelijk uit waardevolle metalen, waaronder goud.

Wanneer we de verwachte hoeveelheid goud van Psyche – 16 maal de huidige prijs berekenen, komt dat uit op 10 triljoen dollar. Dat is een 1 met 19 nullen erachter (1.000.000.000.000.000.000). Ondanks dat de wet van vraag en aanbod ontkracht dat het daadwerkelijk zoveel waard zou zijn, oppert het een interessant vraagstuk: Hoeveel rendement valt er buiten onze planeet te halen?


\"\"

De Europese economie verkeert in zwaar weer door hoge lonen en de stijgende prijs van energie. Daarnaast volgt de ECB de Fed in het indammen van het risico op toenemende inflatie. Het verhogen van de rentes duwt ons mogelijk richting een recessie. Overheden verhogen de begrotingstekorten en wuiven de renteverhoging van zich af.

Elektrische auto\’s van Duitse fabrikanten zijn duurder geworden dan de Chinese concurrenten. In sectoren waar veel energie wordt gebruikt zoeken bedrijven een alternatief buiten Europa.


\"\"

Waarderingen stijgen op de aandelenmarkt en rentes stijgen op de obligatiemarkt. Dit zorgt voor een zeldzame situatie. Het lastige is dat wanneer de rentetarieven hoger zijn, het extra rendement dat aandelen opleveren daalt. Het verschil tussen de 5,5% rente die je krijgt op een spaarrekening in de VS en het dividendrendement van 1,6 procent dat je krijgt met aandelen is fors.

Het goede nieuws is dat de onzekerheid op de aandelenmarkt is verdisconteerd in de koers. Ook is het mogelijk dat het aankomende cijferseizoen beleggers positief stemt. De winstcijfers van de afgelopen kwartalen bleven ongeveer gelijk, maar vanaf het komende kwartaal zullen ze waarschijnlijk verbeteren.


\"\"

Het sentiment is in september omgeslagen onder beleggers. De Fear & Greed Index laat zien dat angst momenteel markten aandrijft: stijgende rente, een stijgende olieprijs, discussies over het kredietplafond, de staking in de Verenigde Staten waar zelfs president Joe Biden zich nu mee bemoeit, stagflatie in Europa, enzovoort. De uitdagingen zijn zichtbaar. Tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat de markt niet te ver vooruitloopt. Een gezonde bull-markt overwint namelijk obstakels en hindernissen. Of zoals de beroemde investeerder Sir John Tempelton zei: Bullmarkten worden geboren uit pessimisme, groeien door scepsis, rijpen door optimisme en sterven door euforie.

\"\"

Rendement:

\"\"

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (dus na aftrek van alle directe en indirecte kosten). En gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan dus fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven