Rendement december 2023

Het beleggingsjaar 2023 was ondanks de nodige turbulentie een positief jaar voor investeerders, voornamelijk door een sterke eindejaarsrally. Een aanzienlijk deel van de winsten werd behaald dankzij de zogenaamde \”magnificent 7\”-aandelen. Nvidia spande hierbij de kroon, met een indrukwekkende stijging van 239%, aangewakkerd door de groeiende vraag naar AI-chips. Het heropleven van het positieve sentiment op de beurs wordt grotendeels toegeschreven aan de verwachting van een renteverlaging. Hoe hebben de portefeuilles van Mercurius de maand december afgesloten?

De strijd tegen inflatie lijkt gewonnen. Vorig jaar verhoogden centrale banken snel hun rentetarieven en verminderden ze hun opkoopprogramma\’s om de snel stijgende inflatie onder controle te krijgen. Deze inspanningen werden dit jaar voortgezet en dat leidde tot een vertraging van de prijsstijgingen. Er lijkt nu een verschuiving plaats te vinden naar een periode van desinflatie.

Inmiddels is het cijferseizoen van start en gedurende enige tijd is de verwachting voor de winst per aandeel van de S&P500 opvallend stabiel. Voor dit jaar zijn de schattingen zelfs gestegen met meer dan 11 procent.


In 2023 vertoonde de Japanse aandelenmarkt een indrukwekkend rendement. Bij een vergelijking met grote markten zoals de Amerikaanse (S&P500), eurozone (STOXX Europe 600), en de opkomende markten wordt duidelijk dat deze regio\’s niet konden evenaren wat de Japanse aandelenmarkt presteerde. Dit succes kan worden toegeschreven aan een krachtige economie, lage rentetarieven, een goedkope Yen en het advies van Warren Buffett. De Mercuriusportefeuille profiteerde van deze ontwikkelingen via het Comgest-fonds.


De Amerikaanse SEC heeft na langdurig wachten goedkeuring verleend aan de bitcoin-ETF. Deze ontwikkeling volgt op meer dan twintig eerdere afwijzingen sinds 2013. Het voornaamste bezwaar was dat dergelijke beurzen als ongereguleerd werden beschouwd, wat beleggers kwetsbaar maakte voor marktmanipulatie. Het goedkeuren van een bitcoin-ETF leek lange tijd onwaarschijnlijk in de VS. Als reactie hierop zijn de prijzen van Bitcoin en Ether aanzienlijk gestegen.


Het jaar 2024 lijkt veelbelovend voor beleggers. De rente speelt hierin een cruciale rol, met de mogelijkheid van verdere daling door de scherpe afname van de inflatie. Door deze daling zal de reële rente stijgen, wat centrale bankiers kunnen aangrijpen door de nominale beleidsrentes te verlagen. Als er tegelijkertijd sprake is van (winst)groei, lagere rentetarieven en meer liquiditeit, lijkt niets een voortzetting van de beursstijging in de weg te staan. Ook zal de economische balans verschuiven naar Azië, met India en China die nu meer bijdragen aan de wereldeconomie dan de Verenigde Staten.

Rendement december:

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (dus na aftrek van alle directe en indirecte kosten). En gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan dus fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden dus geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven