In de ban van Boeing

Er gaat te veel fout bij de productie van de 737 Max-vliegtuigen, zo blijkt uit documenten van de Amerikaanse luchtvaartoezichthouder FAA. De toezichthouder onderzocht 88 aspecten van het productieproces. In 33 van de 88 gevallen voldeed het proces niet aan de kwaliteitseisen. De luchtvaarttoezichthouder startte het onderzoek na een incident waarbij een paneel uit de romp van een Boeing 737 Max 9-toestel viel. Het paneel was eerder uit het vliegtuig gehaald om een reparatie uit te voeren.

Onlangs deed zich opnieuw een incident voor. Dit keer betrof het een 787 Dreamliner die plotseling een snelle daling maakte, waarbij passagiers het plafond raakten. De plotselinge manoeuvre zou veroorzaakt zijn door een technisch probleem.

In zwaar weer

Boeing verkeert in zwaar weer. Naast de FAA voert de National Transportation Safety Board een onderzoek uit naar het productieproces van het bedrijf. Het Amerikaans openbaar ministerie voert een strafrechtelijk onderzoek uit naar de onderneming. De veiligheidsproblemen bij de fabrikant baren beleggers zorgen; dit jaar is al zo’n derde van de beurskoers van Boeing in rook opgegaan.

De problemen raken niet alleen Boeing zelf. Ryanair-CEO Michael O’Leary zei onlangs minder nieuw geleverde toestellen te verwachten van Boeing. Europa’s grootste luchtvaartmaatschappij zal hierdoor vluchten moeten schrappen. Daarnaast zal de prijs voor een vlucht stijgen. Toeleveranciers van onderdelen en reisorganisaties verkeren in onzekerheid als gevolg van de ontstane problemen. De problemen van Boeing worden zo de problemen van de hele keten.

Invloed op het eigen lot

Mercurius Vermogensbeheer investeert in innovatieve bedrijven die invloed uitoefenen op hun eigen lot. We vermijden daarom bedrijven als Boeing, die te maken kunnen hebben met sterke externe factoren waar je geen invloed op hebt. Neem ook de defensie-industrie, die sterk afhankelijk is van overheden die besluiten om te investeren in defensie. Wanneer andere keuzes worden gemaakt, kan het perspectief voor bedrijven als deze onverwacht verslechteren. Wij geloven dat bedrijven alleen een optimaal en structureel rendement kunnen behalen als de invloed van externe omstandigheden minimaal is en zij zelf verantwoordelijk zijn voor goede bedrijfsresultaten.

Scroll naar boven