Vinteds succesverhaal: Sofina’s deal voor duurzame groei

Vrijwel iedereen kent Vinted, de plek om tweedehandskleding te verkopen of te kopen. Het is het grootste Europese platform voor tweedehands mode. Houdstermaatschappij Sofina, ookwel het Belgische HAL trust, heeft sinds 2019 aandelen in Vinted. Sofina is al sinds 2015 onderdeel van de portefeuille van Mercurius Vermogensbeheer.

Gesprekken om Vinted te kopen

Het Amerikaanse private-equitybedrijf TPG is momenteel in gesprek om een belang te verwerven in Vinted. Deze deal zou het mode-platform, dat inmiddels wordt gewaardeerd op €5 miljard, verder versterken. Zeker in een markt die steeds meer gedreven wordt door de voorkeur van jongere consumenten voor duurzame modeopties. Dit weerspiegelt een bredere trend in de verschuiving naar circulaire economieën, waar ook grote merken zoals H&M en Ikea op inspelen.

TPG wil enkele honderden miljoenen euro’s investeren in bestaande aandelen, wat huidige aandeelhouders de mogelijkheid geeft om een deel van hun aandelen te verkopen en winst te nemen. Vinted werd voor het laatst gewaardeerd op €3,5 miljard in mei 2021 en is sindsdien blijven groeien, mede door het inspelen op de toenemende vraag naar tweedehands goederen en de ontwikkeling van logistieke diensten zoals Vinted Go.

Ondanks de uitdagende markt voor durfkapitaal na de piek tijdens de pandemie, blijft Vinted sterk presteren. Vorig jaar noteerde het bedrijf zijn eerste nettowinst van €18 miljoen, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het verlies van €20 miljoen in 2022. De omzet steeg met 61% tot €596 miljoen, wat de robuuste vraag naar tweedehands mode verder bevestigt.

Voor beleggers kan de opkomst van bedrijven als Vinted een interessante indicatie zijn van de veranderende dynamiek binnen de consumentensector, waarbij duurzaamheid en innovatie steeds belangrijker worden. TPG, dat wereldwijd $229 miljard beheert, heeft eerder geïnvesteerd in toonaangevende consumentgerichte bedrijven zoals Reliance Retail en Neiman Marcus, en ziet in Vinted een kans om verder te profiteren van deze trends.

Prinsjesdag 2024: waar mode, net als op Vinted, een tweede ronde krijgt. 

Zoals Vinted kleding een tweede kans geeft, straalde Prinsjesdag 2024 met outfits die opnieuw in de spotlights stonden. Naast al de opvallende stijlen en decoraties, was er ook aandacht voor duurzame mode. Zo werden er verschillende kledingstukken die al eens eerder voorbij zijn gekomen weer gedragen dit jaar. Ook werden sommige kledingstukken simpelweg geleend of waren het zelfs vintage exemplaren.

Sofina en het verlagen van de ecologische voetafdruk

In 2023 koos Sofina ervoor om de focus en middelen te richten op bedrijven die bijdragen aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk, met een nadruk op Sustainable supply chains . Vinted is hier een mooi voorbeeld van, dat al vier jaar deel uitmaakt van de Sofina-portefeuille. Met de recente ontwikkelingen rond Vinted bevestigt dit bedrijf zijn potentieel als een veelbelovende speler binnen de duurzame beleggingsstrategie van Sofina. Een mooie ontwikkeling binnen de portefeuille van Mercurius Vermogensbeheer.

Scroll naar boven