Zipline: leider in dronebezorging

De Disruptor 50 is een prestigieuze jaarlijkse lijst van CNBC, waarin 50 innovatieve, private ondernemingen worden uitgelicht die hun sectoren revolutioneren met baanbrekende technologieën. Deze start-ups hebben het potentieel om snel te groeien en traditionele bedrijfsmodellen fundamenteel te veranderen. Dit jaar zitten er twee bedrijven uit deze lijst in de portefeuille van het beleggingsfonds Scottish Mortgage Investment Trust, dat op zijn beurt deel uitmaakt van de portefeuille van Mercurius Vermogensbeheer. Het bedrijf Stripe (online betaaldienst) staat dit jaar op nummer 3 (nummer 28 in 2023). Het bedrijf Zipline staat op nummer 21 (nummer 25 in 2023). Zipline ontwerpt, produceert en exploiteert ’s werelds grootste drone-bezorgdienst. Hieronder meer over Zipline.

Zipline

Zipline streeft ernaar om het eerste logistieke systeem ter wereld te ontwikkelen dat iedereen op gelijke wijze bedient. Met operaties in acht landen verspreid over vier continenten en meer dan 80 miljoen gevlogen autonome mijlen, transformeert Zipline de toegang tot allerlei goederen. Het bedrijf begon in 2016 met de levering van bloed en medische producten in Rwanda. Sindsdien is het uitgebreid naar de levering van voedsel, retailproducten, landbouwgoederen en gezondheidsproducten voor dieren. Zipline heeft twee platformen: een voor langeafstandleveringen en een ander voor nauwkeurige thuisbezorging. Tot op heden heeft Zipline geleverd aan duizenden huizen, ziekenhuizen en bedrijven in de Verenigde Staten, Rwanda, Ghana, Nigeria, Ivoorkust, Kenia en Japan. Klanten vertrouwen op Zipline om levens te redden, emissies te verminderen, economische kansen te vergroten en nieuwe logistieke diensten op schaal te bieden.

Samenwerking met Walmart

In januari 2024 kondigde Zipline een belangrijke stap aan: het bedrijf zal later dit jaar zijn nieuwe thuisbezorgoplossing integreren in Walmart-winkels in de regio Dallas-Fort Worth. Hierdoor kunnen miljoenen Texanen worden bediend door Zipline. Dit zal het aantal Walmart-klanten dat Zipline bedient, meer dan duizendvoudig doen toenemen ten opzichte van de huidige operaties. Sinds 2021 werkt Zipline samen met Walmart in Pea Ridge, Arkansas, om producten snel bij klanten thuis te bezorgen. In Northwest Arkansas is dronebezorging inmiddels volledig ingeburgerd, met een gemiddelde klantbeoordeling van 9,2/10 en een levertijd van slechts drie minuten per bestelling.

Zipline’s volgende generatie bezorgsysteem, die pakketten stil en precies aflevert, zal binnenkort worden getest en vervolgens uitgerold in Dallas-Fort Worth. Het doel is om miljoenen inwoners dagelijks snelle en geruisloze leveringen te bieden. Dit is niet alleen handig, maar het verkeer vermindert, de CO2-uitstoot wordt verlaagt en het bespaard op de bijkomende kosten van bezorgbussen. Zipline’s missie is om een bezorgsysteem te creëren dat iedereen gelijk bedient, en met 90% van de Amerikaanse bevolking binnen 10 mijl (16km) van een Walmart-winkel, is het bedrijf dichter bij dat doel dan ooit.

Goedkeuring van de Federal Aviation Administration

In juli 2024 kondigde Zipline aan dat het een unieke goedkeuring heeft verkregen van de Federal Aviation Administration (FAA), waarmee het bedrijf kan samenwerken met andere drone-operators om vluchten veiliger te maken. Dit is een cruciale stap voor de luchtvaartindustrie, vooral nu dronebezorging snel groeit.

Traditioneel werken drone-operators handmatig samen om veilige vluchten te garanderen, maar met de nieuwe Uncrewed Aircraft System Traffic Management (UTM) technologie van Zipline kunnen deze processen nu automatisch en sneller worden uitgevoerd. Dit systeem zorgt ervoor dat drones veilig en efficiënt kunnen opereren, zelfs als het aantal vluchten sterk toeneemt. De ontwikkeling van UTM is het resultaat van gezamenlijke inspanningen van onder andere de FAA, NASA en andere internationale standaardisatiegroepen. Dankzij deze samenwerking is Zipline klaar om de industrie verder te laten groeien en miljoenen veilige dronevluchten per dag mogelijk te maken. Dit markeert het begin van een wereldwijd UTM-ecosysteem dat de toekomst van dronebezorging zal vormgeven. Zipline’s groei en innovaties bevestigen het bedrijf als een waardevolle aanwinst in de portefeuille van Mercurius Vermogensbeheer, met een veelbelovende toekomst in logistieke technologie.

Scroll naar boven