Rendementsartikel augustus

Indices wereldwijd hebben nieuwe recordhoogtes bereikt, ondanks aanhoudende geopolitieke spanningen en de naderende Amerikaanse verkiezingen. De bekende beurswijsheid “Sell in May, but remember to come back in September” heeft opnieuw haar waarde bewezen. In dit artikel kijken we terug op de marktontwikkelingen van de afgelopen maand. Hoe hebben de portefeuilles van Mercurius de maand augustus afgesloten?

Renteverlaging

De Federal Reserve kondigde woensdagavond een renteverlaging aan. Beleggers hopen dat dit zal bijdragen aan een gecontroleerde afkoeling van de economie. De Fed bewandelt hierbij een delicate balans: de inflatie moet worden teruggedrongen zonder de economie in een recessie te brengen. De Amerikaanse president Joe Biden verklaarde tijdens een evenement in Washington dat deze beslissing de economische groei in de Verenigde Staten zal ondersteunen.

Prinsjesdag

In de Miljoenennota geeft minister Eelco Heinen (Financiën) aan dat het kabinet de Nederlandse economie wil versterken door werk aantrekkelijker te maken, met name voor de lagere middeninkomens (tot bijna €50.000 bruto). Deze groep ziet zijn koopkracht in 2025 met 1,1% toenemen, meer dan andere inkomensgroepen. Hogere inkomens (minimaal drie keer modaal) mogen een koopkrachtstijging van 0,5% verwachten.

Een van de meest opvallende wijzigingen in de Miljoenennota is de introductie van een derde belastingschijf in de inkomstenbelasting. Dit zorgt ervoor dat werknemers minder belasting betalen over de eerste €38.441 van hun inkomen, namelijk 35,82% in plaats van de huidige 36,97% over inkomens tot €75.518. Deze verlaging kan werknemers tot €443 per jaar besparen.

Daarnaast wordt het kindgebonden budget verhoogd, wat gezinnen per kind €75 extra oplevert. Ook verlaagt het kabinet de overdrachtsbelasting voor kopers van een tweede woning, van 10,4% naar 8%, om investeringen in huurwoningen te stimuleren.

AI-hype

De markt voor aandelen van bedrijven die profiteren van kunstmatige intelligentie (AI) breidt zich uit. Wat opvalt is dat vooral traditionele IT-bedrijven hiervan profiteren. Zo is Dell bijvoorbeeld toegevoegd aan de Dow Jones Index, mede dankzij zijn groei op het gebied van AI-oplossingen. Ook IBM maakt slim gebruik van AI. Voor beleggers is dit gunstig, omdat veel traditionele techbedrijven de afgelopen jaren niet zo snel groeiden en daardoor relatief laag gewaardeerd werden. Kunstmatige intelligentie zorgt nu voor een ommekeer in die waarderingen.

Rendement augustus

Year-to-date

Scroll naar boven