Henderson Horizon Global Technology Fund

[pl_button type=\”ol-link\” link=\”http://bit.ly/20170401Henderson_PDF\” target=\”blank\”]Lees het als PDF[/pl_button]

Henderson Horizon Gl. Technology FD (LU0828813526) |Factsheet

Met een rendement van 12,6% over de eerste 3 maanden van 2017 behoort het Henderson Horizon Global Technology Fund tot de beste presterende fondsen in onze portefeuilles. Hoewel we al lang voor onze relaties investeren in dit fonds is het tijd voor een update. De portefeuillemanager Stuart O’Gorman was op 30 maart in Den Haag om een lezing voor relaties van ING te verzorgen. Voor die tijd aten we met Stuart een bitterbal op ons kantoor en spraken over de “world of tech” en zijn visie op de markt.

Over het fonds:

Het Henderson Horizon Global Technology heeft een mandaat om wereldwijd te beleggen in technologie- en of technologie gerelateerde bedrijven. Stuart en zijn team beheren $ 2,2 miljard. Bij de tien grootste posities: Alphabet,  Apple, Facebook, Microsoft, Samsung, Visa, Cisco en  Alibaba.
Stuart beheert het fonds sinds 2001 en wordt gezien als een van de beste fundmanagers in de sector.

“This is a winner takes all industry”

– Stuart O’Gorman,

Fundmanager

Het gesprek:

V: “Stuart, we spraken elkaar voor het laatst in 2015. De wereld is nogal veranderd sindsdien. Maak je je zorgen?”

A: “Ja en nee. We zien dat de onvrede onder grote groepen van de bevolking groot is. De mensen die niet meekomen met de digitalisering van de samenleving uiten hun onvrede in het stemhokje. Deze grote groepen moeten we aan boord houden om een scheur te voorkomen. Los daarvan is technologie nog steeds de belangrijkste drijfveer voor verbetering van zoveel verschillende aspecten van die samenleving. En een geweldige sector om in te beleggen!”

V: “Licht toe?”

A: “Het is een sector die toepassingen maakt waar vraag naar is, waar geld mee wordt verdiend en waarin de winnaar domineert.  De waarderingen zijn relatief laag zeker in verhouding tot groei. Ik kan een bedrijf als Procter & Gamble kopen tegen 22 maal de winst met een groei van 4% of

Facebook tegen 24 maal de winst en een groei van 20%. Die keuze is niet moeilijk. Bovendien zijn de toetredingsdrempels hoog. De huidige winnaars kunnen het lang volhouden.”

V: “Toch gaat dat niet altijd op, Nokia en Blackberry zijn verpulverd door Samsung en Apple.”

A: “Ja dat klopt, en die verandering kan snel gaan, je moet dus ook alert blijven. Er zijn technologieën en bedrijven die nu aan de top staan en snel kunnen verdwijnen.”

V: “Welke?”

A: “Twitter, Snapchat, en ook Linkedin zijn daar voorbeelden van. Als een bedrijf als Facebook of Google zich kwaad maakt dan hebben ze  de kracht om te verpulveren. Het maakt voor deze bedrijven niet uit of ze geld verdienen met een bepaalde activiteit. Ze kunnen zich volledig richten op het overnemen van marktaandeel. Geld verdienen komt later wel of met een andere toepassing.”

V: “Je belegt in technologie bedrijven. Toch komen we Visa tegen als top 10 belegging. Leg uit…”

A: “Visa (Masterdcard) is een status apart. Het is geen bank maar wel de algemeen geaccepteerde en vertrouwde partij voor het doen van betalingen. Een partij als PayPal of Apple met Applepay werkt toch anders. Mensen houden daar geen geld aan. Zeker in een omgeving waar het om vertrouwen gaat wil je bij een onafhankelijke grote naam zitten. Visa is die partij. Ze noteren 24 maal de winst die ze elk jaar met 10% tot 15% laten groeien, als een Zwitsers horloge zo strak. En dat in combinatie met een Zwitserse veiligheid. De groei van consumentenbestedingen gaat grotendeels via de boeken van Visa.”

“Profitability of the technology sector has doubled since 2008, where the rest of the economy has seen flat earnings, with that I rest my case fo investing in technology!”

V: “Wat wordt de volgende grote stap in de wereld van technologie?”

A: “Zonder twijfel is dat digitalisering van televisie. Door de groei van bandbreedte is het mogelijk om overal op verzoek programma’s te kijken. Televisie naar internet is de volgende stap. Alphabet en Facebook kunnen daar optimaal van profiteren. Iedereen kan zijn eigen content maken en posten. 80% van alle advertentie inkomsten komen nu al bij deze twee bedrijven terecht. Ze zuigen alle andere sectoren leeg. Geprinte media was als eerste aan de beurt, nu volgt televisie en radio.

V: “Dus het voorbeeld van een Winner takes all?”

A: “Ja, bij partijen als zoekmachines is het zo dat hoe meer ze gebruikt worden, hoe beter ze worden. Daarom gebruikt ook nauwelijks iemand Bing of Yahoo. Waar 10 jaar geleden AOL of andere partijen nog iets van marktaandeel hadden zijn ze nu helemaal weggevaagd. Een geconcentreerde markt.”

V: “Wordt het dan niet een risico dat de toezichthouder gaat ingrijpen om het monopolie te doorbreken?”

A: “De kans dat dat gebeurt is niet heel groot. Het is door autonome groei tot stand gekomen. Regulering zou wel een issue kunnen zijn…”

V: “Ja, laten we het over de bedreigingen hebben. Wat zie jij als bedreigingen voor de sector?”

A: “Die liggen op meerdere vlakken. Een eventuele handelsoorlog zou er een kunnen zijn, hoewel we een sterke lobby zien die dat waarschijnlijk zal voorkomen voor de technologie sector. Er wordt weliswaar veel buiten de VS geproduceerd door bijvoorbeeld Apple maar de wereldwijde winsten vloeien ook weer terug naar de VS, zeker als er straks nieuwe belastingregels zijn. Een groter bedreiging zie ik in bedrijven die over de scheef gaan met privacyregels en data gaan misbruiken. Dit kan leiden tot (terechte) verontwaardiging van het publiek en verregaande beperkende regels die de winstgevendheid zouden kunnen aantasten. Maar overal zien we veel meer kansen dan bedreigingen voor de sector. Dat wordt onderstreept door de winstgroei, die ook komende jaren hoger zal liggen dan de rest van de economie. Het is de enige sector waar bedrijven over het algemeen cash op de balans hebben en schuldenvrij zijn. Dat is een fantastisch uitgangspunt als de rente gaat stijgen. Technology hoort dan ook om meerdere redenen  thuis in elke aandelenportefeuille!”

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven