Altice USA op jacht naar overnames, wordt Charter hun prooi?

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”http://bit.ly/20170819Charter_PDF\”]Lees het artikel als PDF[/pl_button]

Stilt Charter de honger van Altice USA?

Op dinsdag 26 mei 2015 kocht John Malone, de ongekroonde kabelkoning van de VS, met zijn bedrijf Charter Communications (hierna Charter), Time Warner Cable (hierna TWC). Hiermee kwam er een eind aan de overnamestrijd tussen Altice en Charter om TWC. Tegelijk luidde deze overname een consolidatiegolf in. In onze nieuwsbrief van 30 mei 2015 schreven over onze visie op deze consolidatie en de mogelijkheden die dit voor onze beleggers gaf. Zo noemden we Cablevision als mogelijk alternatieve overname voor Altice. 4 maanden later kocht Altice inderdaad Cablevision. Daarna legde Altice zichzelf een periode van 1,5 tot 2 jaar op waarin geen nieuwe overname gedaan zouden worden. Deze periode zou gebruikt worden om de balans te laten normaliseren en de gekochte bedrijven te integreren. Maar, zo kondigde het bedrijf toen al aan, het was niet het einde van de consolidatiegolf…Nu, bijna 2 jaar en een succesvolle integratie verder, lijkt de tijd rijp voor een nieuwe overname van Altice USA. Analisten noemen het vijfmaal grotere Charter als overnamekandidaat.

Charter is groot, te groot?\"\"

Gemeten naar het aantal abonnees is Charter (de tweede kabelaar van de VS in abonnees) vijfmaal zo groot als Altice USA.  Altice is in abonnees gemeten de vierde. Ook in balansverhouding is Charter vijfmaal groter dan Altice, en dat is vóór een overnamepremie. Beleggers maken zich dan ook zorgen of Altice een dergelijke overname wel aankan of dat de balans te ver wordt opgerekt door deze mogelijke transactie. In 2015 sprak Altice al met TWC. De balansverhoudingen tussen het toenmalige Altice en TWC lagen nog verder uit elkaar dan nu. Altice deinst er dus niet voor terug, zo schatten we in. Het bedrijf heeft de reputatie om een korte tijd veel synergievoordelen te realiseren en de marges te verbeteren. Ook bij Charter ligt de mogelijkheid tot een aanzienlijke marge verbetering. Charter heeft nu een marge van 37% terwijl Altice al op 43% zit en hard op weg is haar doelstelling van meer dan 50% marge te behalen.  Bij eerdere overnamepogingen van bijvoorbeeld Bouygues Telecom toonde Altice zich al heel creatief in haar overnameplannen. Mogelijk zoekt Altice ook hier partners om de transactie mee samen te doen.

Kabel Koning heeft de sleutels in handen…

John Malone lijkt een cruciale rol te kunnen spelen in dit dossier. Hij heeft via zijn bedrijf Liberty Media een stemrecht van 25% in Charter. Waarschijnlijk wilt Malone nog geen afscheid nemen van dit belang omdat het nog veel opwaarts potentieel heeft. Ook moet Malone een smak belasting betalen als hij nu de stukken verkoopt en daar heeft hij naar verluidt een broertje dood aan.  Het is dan ook een reële mogelijkheid dat hij open staat voor een samenwerking het bedrijf van een oud-werknemer van hem. Patrick Drahi, de controlerend aandeelhouder van Altice, heeft het vak geleerd van John Malone. De mannen kennen elkaar goed en dat maakt de casus extra interessant. De hamvraag lijkt of John het vertrouwen heeft dat Patrick sneller, een hoger rendement kan halen uit de gecombineerde bedrijven dan het huidige management uit een zelfstandig Charter.

…en de keuze?…

John Malone heeft dus een sleutelrol en bovendien de keuze. Naast Altice heeft ook het Japanse Softbank naar verluidt interesse in Charter. Softbank heeft een belang in Sprint, de tweede telecomoperator in de VS. Tot op heden zijn alle herstructureringen bij Sprint onsuccesvol geweest. Nu zou Sprint de combinatie willen maken tussen telefonie en kabel en dus op zoek zijn naar een kabelmaatschappij. Charter zou de gedoodverfde kandidaat zijn. Toch lijkt een combinatie tussen Sprint en Charter minder kans op succes te bieden, al is het maar vanwege de belabberde staat van dienst van Sprint tijdens het eigenaarschap van Softbank. Altice is succesvoller in het uitrollen van haar strategie en we denken dan ook dat Malone liever zijn eieren in het mandje van Drahi legt dan in het mandje van Softbank’s eigenaar Son.

…bij het juiste aanbod.

Het lijkt dus om het juiste aanbod voor Malone te gaan. Hierbij wordt de creativiteit van Drahi wederom van belang. Malone zal alleen geïnteresseerd zijn als hij een zijn deel in aandelen betaald krijgt. Er zullen dus verschillende aanbiedingen komen voor aandeelhouders, maar de prijs zal zo rond de $ 500,- voor gewone aandeelhouders liggen. Een aandeel Charter kost nu ongeveer $ 400,-. Een opwaarts potentieel van 25%.

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven