Harvey bezorgt Yellen koppijn

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”http://bit.ly/20170902Harvey_PDF\”]Lees het artikel als PDF[/pl_button]

Amerika kampt momenteel met orkaan Harvey. Deze houdt vooral huis in de Golf van Mexico en Texas, de belangrijkste oliegebieden van de Verenigde Staten. In tegenstelling tot wat logisch lijkt, namelijk een hogere olieprijs, daalt deze juist. Hoe kan dit?

…Out-of-Order…

In tegenstelling tot orkaan Katrina in 2005, toen ook de oliesector stevig werd geraakt, zagen we de olieprijs oplopen. Er werd toen gevreesd voor de productie met mogelijke olietekorten tot gevolg. Bij orkaan Harvey is het echter niet de aanbodkant, maar juist de vraagzijde waarop de focus ligt.

De getroffen regio is goed voor circa een derde van de totale Amerikaanse raffinaderijen en uitgaande dat circa driekwart van de raffinaderijen in Corpus Christi, Houston en Port Arthur/Lake Charles problemen ondervindt, hebben we het over meer dan 4 miljoen vaten olie per dag.

Doordat al deze raffinaderijen stil liggen of op halve kracht werken is er minder vraag naar olie, met als gevolg dat de olieprijs daalt in plaats van stijgt.

Op zich raar, deze angst voor een vraagtekort, want tijdenlang was de markt juist bang voor het overaanbod van olie. Niet voor niets dat oliekartel OPEC en enkele grote olielanden die niet tot het kartel behoren, waaronder Rusland, besloten om de productie gedurende langere tijd met circa 1,2 miljoen vaten olie per dag terug te schroeven in een poging de olieprijs weer omhoog te krijgen.

Aangezien de getroffen raffinaderijen in Amerika liggen, is het vooral de vraag naar West Texas Intermediate die terugvalt, en waardoor het prijsverschil tussen WTI en Brent oploopt. Een voor speculatieve beleggers wellicht interessante casus om te bekijken of dit potentie biedt om te arbitreren.

…lange termijn effecten nog veel zorgwekkender…

Maar de effecten op de lagere termijn zijn volgens ons nog veel zorgwekkender dan de impact die Harvey op dit moment heeft, hoewel de persoonlijke drama’s juist nu het grootst zijn.

Daarvoor kijken we in eerste instantie terug na de gevolgen van Katrina in 2005. Deze orkaan leverde verzekeraars een kostenpost op van meer dan 40 miljard dollar. Of we wederom in de buurt komen van een dergelijk bedrag, dat valt nog te bezien.

Maar dergelijke schade is een ‘ingecalculeerd’ risico, ‘business as usual’ voor de grote verzekeraars. Maar dit geldt niet voor Joe Sixpack. We constateerden dan wel dat de olieprijzen door Harvey onder druk staan, maar dit geldt niet voor de benzineprijzen. De getroffen regio is voor Amerika niet alleen erg belangrijk voor de oliewinning, maar nog veel belangrijker voor de raffinage daarvan. Het resultaat is en zal zijn dat benzine duurder wordt. En dit voelt vrijwel iedere Amerikaan direct in zijn portemonnee. Dit betekent dat er minder geld is voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld de aanschaf van (luxe)goederen.

Doe-het-zelf-ketens daarentegen kunnen wel weer profiteren van alle schade die Harvey aanricht. Joe zal straks, als de orkaan is gaan liggen en het waterpeil is gezakt, naar The Home Depot rijden om nieuwe materialen en gereedschap aan te schaffen om zijn huis weer op te knappen.

…maar heeft Joe nog wel werk?…

Een ander effect van de orkaan is dat heel wat mensen, tenminste tijdelijk, hun baan zullen verliezen. En dat zal de Amerikaanse economie geen goed doen. In ieder geval zullen de wekelijkse steunaanvragen scherp stijgen, maar moeilijk is altijd te bepalen hoeveel van een stijging nu voor rekening van in dit geval Harvey komt en hoeveel simpelweg het gevolg is van de economische omstandigheden.

Het banenrapport van afgelopen vrijdag maakt deze beoordeling er niet makkelijker op. In augustus kwamen er 156.000 banen bij, flink minder dan voorzien. De werkloosheid liep op naar 4,4 procent en de loongroei, belangrijk voor de inflatie, was mager.

Texas is ook nog eens een belangrijke exporteur van olie(gerelateerde)-producten en dit zal tijdelijk wegvallen. Analisten schatten alleen al dat dit 0,1 procentpunt van de economische groei afsnoept.

Hoe groot de impact van Harvey op de Amerikaanse economie uiteindelijk is, dat is nu nog moeilijk in te schatten, maar zeker is dat de groeicijfers verstoord zullen zijn, al gauw met enkele tienden van een procent.

…en Janet zit ongemakkelijk…

Als de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve ergens niet van houdt, dan is het onzekerheid. En bij veel ruis in de cijfers loopt de onzekerheid ontegenzeggelijk op.

Menig econoom twijfelt of de Fed dit jaar nog wel een renteverhoging aandurft, en onzekerheid binnen de centrale bank zal de kans hierop alleen maar doen afnemen.

…de volgende orkaan in aantocht…

En hoewel de wereld nu vooral kijkt naar wat de gevolgen zijn van Harvey, moet Amerika zich mogelijk opmaken voor de volgende orkaan, Irma. En Irma zal volgens de meteorologen nog wel eens heftiger kunnen zijn dan Harvey.

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven