Koers HAL onder druk…

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”http://bit.ly/20170902HAL_PDF\”]Lees het artikel als PDF[/pl_button]

De koers van HAL stond deze week onder druk, nadat het bekend maakte in de eerste zes maanden van dit jaar minder winst te hebben geboekt na een mooi 2016.

De nettowinst van HAL liep op jaarbasis terug van 431 miljoen naar 229 miljoen euro, vooral als gevolg van lagere boekwinsten. Vorig jaar profiteerde HAL namelijk nog van boekwinsten op de verkoop van activa in het Verenigd Koninkrijk door Vopak en op de verkoop van InVesting en Nationale Borg-Maatschappij.

…Maar nettovermogenswaarde wel omhoog…

In tegenstelling tot de nettowinst liep de nettovermogenswaarde, gebaseerd op de marktwaarde van de beursgenoteerde ondernemingen en de liquiditeitenportefeuille en op de boekwaarde van de niet-beursgenoteerde ondernemingen, wel op, met 161 miljoen euro naar 12,6 miljard euro, ofwel 157,87 euro per aandeel. Deze stijging was te danken aan de hogere beurswaarde van GrandVision. Daarentegen kwamen de beurswaarderingen van Vopak, Boskalis, Safilo en SBM Offshore wel lager uit.

Boskalis, Vopak en SBM Offshore zijn natuurlijk actief in werkvelden waar de olieprijs een belangrijke rol speelt. Het zwarte goud weet, ondanks pogingen van bijvoorbeeld oliekartel OPEC, de weg omhoog nog altijd niet structureel te vinden.

Aanvullend meldde HAL meldde dat de waarde van de belangen in beursgenoteerde ondernemingen en de liquiditeitenportefeuille tussen 30 juni 2017 en 25 augustus 2017 is gedaald met circa 830 miljoen euro. Het leeuwendeel van deze daling kwam voor rekening van optiekketen GrandVision.

…Maar wat brengt 2017…

Traditiegetrouw gaf HAL geen winstverwachting voor heel dit jaar af, “aangezien de nettowinst voor een belangrijk deel wordt bepaald door de resultaten van de beursgenoteerde minderheidsdeelnemingen en mogelijke boekwinsten en -verliezen”.

…Maar de koers en dividend bieden steun…

Ook dit jaar is voor aandeelhouders van HAL nog geen groot succes, met een koersverlies van circa 8 procent. We houden ook rekening met een matiger jaar voor HAL, maar dit is absoluut geen reden om afscheid te nemen van deze prachtige belegging.

Kijkend naar het grotere plaatje, over de afgelopen vijf jaar verdubbelde de koers van HAL bijna, hoeven we ons inderdaad geen zorgen te maken over de ‘Rotterdamse Superbeleggers’. Ook omdat in onze ogen het dividend super is, en ook nog eens erg veilig.

Medio mei werd een dividend van 7,10 euro per aandeel goedgekeurd, voor de helft uitgekeerd in aandelen en voor de andere helft in contanten.

…Maar er is een kers op de taart…

CoolBlue kan in onze ogen de kers op de taart worden, wanneer HAL het belang in de online retailer van Pieter Zwart vergroot van de huidige 30,1 procent en vervolgens naar de beurs brengt.

Het bedrijf steekt niet onder stoelen of banken dat een beursgang op termijn tot de mogelijkheden behoort en dat het mede voor HAL als partner heeft gekozen vanwege haar expertise om bedrijven beurs klaar te maken. In dat geval zou het kunstje dat HAL met GrandVision in 2015 heeft gedaan, herhaald kunnen worden.

Wat echter goed zou zijn, is als HAL het geld meer aan het werk zet. Naast een uitbreiding van het belang in CoolBlue is het niet ondenkbaar dat HAL een zelfde strategie zal volgen als bij GrandVision, dat wil zeggen eerst veel kralen rijgen, en dan op het juiste moment toeslaan en de hele tak in een keer een beursnotering geven en zo een exit maken.

 

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven