Sofina, tijd voor een update?

Lees het artikel als PDF

Hoe presteren de onderliggende beleggingen van onze Zuiderburen?

Na een vlakke koersontwikkeling in H1…

Op 7 september publiceerde het Belgische investeringshuis Sofina haar resultaten over de eerste helft van 2017. Over die periode bewoog de koers van het investeringsvehicle van de familie Boëll zijwaarts. Dit ondanks een promotie naar de hoofdindex, de BEL20. Maar veel belangrijker is het natuurlijk om te kijken naar de waarde ontwikkeling van de onderliggende beleggingen.

…waarin de portefeuille zich goed ontwikkelde…

Het bedrijf rapporteerde een gezonde stijging van de netto-winst per aandeel. Er werd € 5,67 per aandeel verdiend versus € 3,48 over dezelfde periode in 2016. Een stijging van 62%…een prachtige stijging natuurlijk maar ook hier kijken we liever naar de ontwikkeling van de nettovermogenswaarde. Ook hier een stijging, hetzij minder explosief, van 6,6% naar € 166,99 per aandeel. Op 30 juni noteerde het aandeel € 125,75, bijna 25% onder de waarde van het eigen vermogen per aandeel. Een mooie korting die ook een veiligheidsmarge voor beleggers inhoudt.

…en licht gewijzigd werd…

De Belgen noemen zich “verschaffers van geduldig kapitaal”, maar dat neemt niet weg dat ze hun portofolio van beleggingen wel laten muteren. Zo namen ze na 27 jaar afscheid van hun belang in Eurazeo.  In de private equity tak van het bedrijf werd € 127 miljoen geïnvesteerd in 11 nieuwe fondsen. Langer lopende investeringen in deze tak kwamen tot uitkering van in totaal € 130,4 miljoen en per saldo leverde private equity dus € 6,5 miljoen aan vrije kasstroom op. In de groeitak van Sofina werd een belang opgebouwd in ThoughtSpot, een Amerikaans Technologiebedrijf dat actief is in “Business Intelligence”. De bestaande positie in The Hut Group werd verder uitgebreid. Na deze uitbereiding heeft Sofina 7,5% van de aandelen in The Hut Group in bezit.

…en meer waarde biedt?

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor de meeste van haar relaties een positie in Sofina. De huidige ontwikkeling van de portefeuille van Sofina geeft ons veel comfort. De koers van het aandeel zelf is weliswaar beperkt gestegen dit jaar maar de ontwikkeling van de winst en de netto vermogenswaarde zijn goed. We handhaven deze unieke belegging dan ook, mede omdat we zo toegang hebben tot een groot aantal gediversifieerde bedrijven in uiteenlopende sectoren.

Voor een overzicht van enkele beleggingen van Sofina klikt u hier

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven