Opent Akzo de deur voor PPG?

Lees het artikel als PDF

Heeft Akzo een te grote mond gehad?

Management laat zich verrassen…

Op 8 september kwam Akzo met een winstwaarschuwing. Hoger dan verwachte grondstofprijzen, wisselkoersen en tijdelijke productieverstoringen werden aangedragen als redenen waarom het bedrijf haar onlangs verhoogde doelstellingen niet gaat realiseren. En passant werd ook bekend dat de CFO om gezondheidsredenen haar functie had neergelegd. Eerder werd CEO Tom Buchner om die reden vervangen door Thierry Vanlancker. Dit alles komt op een uiterst ongelukkig moment. Het bedrijf is zichzelf aan het herstructureren. De chemiedivisie wordt verkocht en de overblijvende coatingstak moet in winstgevendheid juist een forse stap vooruitzetten om aan de recent beloofde doelen te voldoen.

…en excuses van Burgmans…

Op de bijzondere aandeelhoudersvergadering van 8 september maakt ook de president-commissaris Anthony Burgmans maakt een knieval naar zijn critici. Hij gaf aan dat hij beter naar de aandeelhouders had moeten luisteren en met meer bescheidenheid de gesprekken met PPG aan had moeten gaan. Een belangrijk gebaar dat de toon van de gesprekken verkeerd was. Deze winstwaarschuwing onderstreept dat eens temeer.

…openen de deur voor PPG?

Tot begin december mag PPG onder de Nederlandse wetgeving geen nieuwe toenaderingspoging doen richting Akzo. Daarna staat het Amerikaanse bedrijf vrij om terug te komen aan de onderhandelingstafel. Veel aandeelhouders zullen na de recente winstwaarschuwing en een huidige koers van € 77,99 met weemoed terugdenken aan het bod van ruim € 95,- van PPG. Duidelijk is ook dat Akzo de extra schaalgrootte van PPG wel kan gebruiken om de tegenwind op het gebied van onder meer grondstofprijzen het hoofd te bieden.

Hoe kunt u hiervan profiteren?

Voor onze offensievere relaties hebben wij een positie in turbo’s AKZO. Daarnaast zit Akzo in enkele beleggingsfondsen die we in portefeuille hebben. De aankomende verkoop van de chemiedivisie en de mogelijke terugkeer van PPG aan de onderhandelingstafel zien wij als positieve drijfveren voor de koers van Akzo. Wij handhaven dan ook onze positie en wachten met spanning de koersontwikkeling tot het einde van het jaar af.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven