Robeco Smart Materials

Lees het artikel als PDF

Nieuw in portefeuilles; Slim Beleggen in grondstoffen
Robeco SAM Smart Materials (LU0805493698)

Beleggen in industriële materialen?

In de offensievere portefeuilles van onze relaties hebben we een positie genomen in het Robeco SAM Smart Materials fonds. Wat maakt dit fonds tot een interessante belegging? Grondstoffen in het algemeen vinden we een interessante beleggingscategorie vanwege de stijgende vraag door de groeiende wereldbevolking en de schaarste die een prijs opdrijvend effect heeft. Specifiek kijken we hier naar grondstoffen die een bijzondere toepassing hebben en als basis voor slimme materialen dienen. Deze materialen worden vaak toegepast in connected devices zoals telefoons. Denk hierbij bijvoorbeeld aan LCD glas of geavanceerde batterijen. De markt voor deze grondstoffen zal tot 2022 met 14% per jaar groeien. Het gebruik van innovatievere materialen en efficiencywinst zijn belangrijke drijfveren voor veel ondernemingen om concurrerender te worden.

Het fonds…

Er zijn talloze fondsen die beleggen in grondstoffen maar slechts enkele fondsen die beleggen in de niche die we geselecteerd hebben. Robeco heeft (samen met Julius Bear) een fonds dat zich specifiek op deze niche richt en een goede trackrecord heeft. Het belegt in bedrijven die technologieën, producten en diensten aanbiedt die efficiënte omgang met grondstoffen of recycling van gebruikte grondstoffen mogelijk maakt. Het belegt wereldwijd in bedrijven die we nauwelijks in andere delen van onze portefeuilles tegenkomen en vormt daarmee een goede aanvulling op de portefeuilles.

…haar posities…

De 10 grootste posities van het fonds vormen in totaal 33,5% van het fondsvermogen. De grootste positie is IPG Photonics dat fiber lasersystemen maakt. Yaskawa, een andere positie van het fonds, maakt onder meer lasrobots en apparatuur die gebruikt wordt in precisie productieprocessen. Ablemarle produceert Lithium wat toegepast wordt in batterijen en het halogeen broom dat als brandwerend materiaal gebruikt wordt.

…en de prestaties.

Over de afgelopen 3 jaar heeft het fonds jaarlijks een stijging van 14% laten zien. Het verslaat daarmee ruim zijn benchmark en vergelijkbare fondsen.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven