Belastinghervorming VS: Welke bedrijven profiteren het meest?

Lees het artikel als PDF

Donald Trump lijkt met de belastinghervorming in de V.S. zijn eerste grote overwinning geboekt te hebben als president. Voor ons belangrijker, welke bedrijven profiteren het meest van deze veranderingen?

Goldman Sachs zocht uit…

Wanneer we willen kijken welke bedrijven het meest van deze maatregel gaan profiteren, leidt dit direct tot een andere vraag; hoeveel betaalden bedrijven voor deze hervormingen aan belasting? Analisten van Goldman Sachs hielden de sectoren van de S&P (met uitzondering van Real Estate) tegen het licht om te zien wat bedrijven in deze sectoren effectief aan belasting afdroegen.

…wie het meest betaalden…

De sector in de S&P die het meest belasting afdroeg is de Energy sector. Dit omdat alle bedrijven die in de productie van energie opereren, waaronder bedrijven in olie en gas. Deze sector betaalde gemiddeld 35% belasting.

Op de tweede plaats, met een gemiddeld belastingpercentage van 33%, staat de Telecomsector. Deze sector omvat telefoon- en internetmaatschappijen, kabelbedrijven en andere bedrijven in digitale communicatie.

Op de derde plek staat de Industrials sector, waarin bedrijven vallen die betrokken zijn bij het produceren van goederen in de bouw en maakindustrie. Deze bedrijven droegen gemiddeld 32% af aan belasting. Op plek vier volgde Utilities (31%), en op de vijfde plek volgde Consumer Discretionary (30%).

 

…en wie het minst

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de Tech-bedrijven. Deze (veelal grote) bedrijven hadden vaak al constructies waardoor winsten via andere landen gingen waar lagere belastingpercentages golden. Deze bedrijven betaalden gemiddeld dan ook slechts 24% aan belasting. Ook de Health Care sector betaalde relatief weinig, namelijk 26%.

Wie profiteren dus het meest?

Het meest profijt hebben de bedrijven die in het verleden het meest betaalden. In dit geval zijn dat dus olie- en gasbedrijven, telecombedrijven en industriële bedrijven. Binnen deze sectoren zijn er echter ook nog significante verschillen. ConogoPhillips bijvoorbeeld, een energiebedrijf, betaalde gemiddeld zelfs 49% belasting. De verlaging van de belasting is voor dit bedrijf dus enorm. Beleggers spelen hier dan ook al graag op in, het aandeel steeg de afgelopen maand al met 10%. Ook Goodyear, de bandenproducent, staat met 46% bij de grootbetalers.

De grote technologiebedrijven, en andere multinationals die al veel winsten in het buitenland hadden, zullen relatief minder profiteren. Dit is simpelweg omdat het verschil tussen de effectieve percentages hier relatief klein is.

De posities voor onze relaties in Amerikaanse small en midcap aandelen zullen het meeste profiteren van de daling van de belasting.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven