Nieuw voor 2018: CPR Global Disruptive Opportunities

Lees het artikel als PDF

In een deel van onze portefeuilles zal in 2018 het CPR Global Disruptive Opportunities Fund worden opgenomen. Door te investeren in vernieuwende bedrijven wil het fonds de wereldwijde aandelenmarkt verslaan.

ISIN: LU1530899811 – Factsheet

Waarin belegt het fonds?

De naam CPR zegt u wellicht weinig, maar deze partij is onderdeel van Amundi Asset Management, wat u in het verleden vaker in onze portefeuilles bent tegengekomen. CPR neemt de thematische fondsen voor Amundi voor haar rekening. Dit fonds staat in het teken van ‘Disruptive Opportunities’. Dit wil zeggen dat het fonds investeert in bedrijven die een onderscheidende en vernieuwende strategie hebben, waardoor ze de strijd aan kunnen gaan met gevestigde organisaties. Dit kunnen zowel disruptive bedrijven zijn in een gevestigde sector, als bedrijven in een sector die op zichzelf al vernieuwend is.

Voorbeelden van posities

Omdat het idee achter de strategie is dat vernieuwende bedrijven de gevestigde bedrijven zullen out performen, probeert het fonds meer small- en mid-cap bedrijven in portefeuille te hebben dan large-caps. Zo zit slechts 30% van het fonds in large-cap bedrijven. Ze zitten onder andere in grote bedrijven als Alphabet (Google), Facebook en Gilead (biotechnologie). Voor de kleinere bedrijven focust het fonds zich op sectoren die qua waardering en groei aantrekkelijk zijn. Zo investeren ze veel in bedrijven in windenergie, FinTech en Big Data.

In oktober bijvoorbeeld, zoals te lezen in de meest recente factsheet, wist het fonds hiermee de wereldwijde index te verslaan. Het fonds profiteerde van stijgingen in Atlassian, een bedrijf in clouddiensten, Nutanix, een bedrijf in big dataopslag en toepassingen, en Paypal, een FinTech bedrijf.

Hoe voegt dit fonds nog meer waarde toe?

Zoals hierboven beschreven hoopt Mercurius te profiteren van de vernieuwende en onderscheidende focus van dit fonds. In nieuwe en duurzame sectoren en bedrijven valt vaak nog veel groei te behalen. Los van deze bron van rendement voegt het fonds ook op een ander vlak waarde toe aan de portefeuilles, namelijk op het gebied van spreiding. Andere grote fondsen in de portefeuille hebben vaak ook positie in de dominante bedrijven van dit moment als Apple, Amazon, Nvidia en Microsoft. Dit is op zich prima, want deze bedrijven laten ook een goed rendement zien. Echter, zouden alle aandelenfondsen in deze bedrijven investeren, zou dit ten koste gaan van de spreiding. Doordat het CPR Global Disruptive Opportunities Fund niet in deze bedrijven zit, maar meer in een andere categorie, komt dit de spreiding binnen de portefeuilles ten goede. Hiermee wordt het risico verlaagd, en zijn we in staat om van het rendement in een bredere selectie sectoren te profiteren.

De resultaten

Het fonds is opgericht in december 2016, waardoor het een relatief nieuw fonds is. Vergelijking van de prestaties over de lange termijn is daarom niet direct mogelijk. Wel kunnen de resultaten over 2017 afgezet worden tegen concurrenten, die ook wereldwijd in aandelen belegd zijn. Onderstaande grafiek laat zien dat het fonds van CPR (donkerblauwe lijn) haar concurrenten vanaf december 2016 weet te verslaan qua rendement. We vertrouwen erop dat dit fonds deze stijgende lijn in 2018 door zal zetten.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven