Een kijk op de Bitcoin

Lees het artikel als PDF

We kunnen er in het nieuws niet meer omheen, iedereen heeft het over de Bitcoin. Niet alleen de financiële wereld, maar iedereen kijkt gespannen toe hoe de digitale munt record na record breekt. Maar weten we eigenlijk wel wat de onderliggende waarde van een Bitcoin is?

Stijging buiten alle proporties

De koers van de Bitcoin is dit jaar door het dak gegaan. Waar een Bitcoin begin dit jaar nog voor zo’n $1000 te koop was, werd deze week de grens van $17.000 voor één Bitcoin verbroken. Op sommige exchanges was de Bitcoin zelfs meer dan $19.000 waard. Steeds meer mensen, van over de hele wereld, proberen van deze stijging mee te profiteren en investeren ook in Bitcoin.

Maar… Wat is de onderliggende waarde?

Aangezien zoveel mensen in de Bitcoin investeren, moet er toch vertrouwen zijn in de waarde van deze digitale valuta. Maar dat blijkt een interessant punt. Wanneer je aan een willekeurige Bitcoin belegger vraagt wat nou eigenlijk de onderliggende waarde is, is de kans groot dat hij of zij hier geen antwoord op heeft. Een bedrijf valt te waarderen op basis van bedrijfsresultaat en cashflows. Obligaties worden gewaardeerd op basis van inflatie en rente. Aan de technologie achter digitale transacties is echter lastiger een prijskaartje te hangen. Wanneer er een hoge mate van onzekerheid is over de fundamentele waarde kan dit zorgen voor grote schommelingen, zoals we dat de afgelopen tijd al hebben kunnen zien. Men weet immers niet of de Bitcoin met $10.000 nou is ondergewaardeerd of overgewaardeerd.

Geen feestje zonder bubbels

Tegelijkertijd heeft de stijging van de Bitcoinkoers alles weg van een bubbel. Iedereen volgt de hype, of ze er nou verstand van hebben of niet. Dergelijke snelle koersstijgingen bleken in het verleden ook bubbels te zijn (tulpenbollen, dotcom bubble). Voorlopig is het nog een feestje met bubbels, maar als de bubbel knapt is het de vraag hoe sterk de kater zal zijn.

Geen Bitcoins voor Mercurius

Als serieuze vermogensbeheerder hebben we daarom ook geen moment overwogen om ons in de crypto-hype te storten. De enorme volatiliteit en het gebrek aan duidelijkheid over de fundamentele waarde maken de Bitcoin ongeschikt als serieuze belegging. Voor wie ervan houdt om een gokje te wagen valt er op korte termijn wellicht wat te speculeren. Maar hou er rekening mee dat ook dit een zeepbel is die uiteindelijk uit elkaar zal knappen.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven