Nieuw in portefeuille: Alger (US) Small Cap Focus

Lees het artikel als PDF

ISIN: LU1339880095 – Factsheet

In een zoektocht naar goede beleggers in Amerikaanse Small Cap aandelen kwamen wij enige tijd geleden Amy Zhang, manager van het Alger Small Cap Focus Fund, tegen. We ontmoetten haar in november in Berlijn en besloten haar fonds op te nemen in onze selectie. Nu stellen we het fonds en Amy graag aan u voor.

Waarom US Small Caps?

Bedrijven met een lage marktkapitalisatie (market cap) opereren over het algemeen minder internationaal en zijn dus gevoeliger voor lokale ontwikkelingen. Vaak zijn het ook bedrijven die sneller groeien en door minder analisten gevolgd worden. Door goed huiswerk te doen kunnen dus “pareltjes” gevonden worden. Sinds maart 2001 heeft de MSCI Global Small Cap Index een rendement laten zien van 317% versus 107% voor de MSCI Global Large Cap Index. De aanstaande belastingverlaging in de VS, de aantrekkende economie en de mogelijke deregulering zullen vooral de Amerikaanse Small Cap ondernemingen laten profiteren. Dit zijn voor ons belangrijke overwegingen om onze positie in dit segment te verzwaren.

Waarom het Alger Small Cap Focus Fund?

2017 was een moeilijk jaar voor US Small en Mid-Cap aandelen (na een geweldig 2016). Het was daarom des te opvallender dat Amy Zhang en haar team een geweldige performance neer wisten te zetten van 12,03% in Euro’s. Nader onderzoek leerde dat ze veel weging gaf aan de medische sector en technologie aandelen. Dit maakte ons enigszins sceptisch. Deze sectoren zijn namelijk ook op andere plekken in onze portefeuilles goed vertegenwoordigd en het gevaar bestaat dat we dan een overweging in bijvoorbeeld Facebook krijgen. Met een kritische noot begonnen we aan onze ontmoeting met Amy. In het gesprek begon Amy met het herdefiniëren van de term Small Cap. In haar optiek moeten managers niet kijken naar marktkapitalisatie maar naar omzet. Als voorbeeld gaf ze General Motors dat in 2010 weer naar de beurs werd gebracht en toen volgens Amerikaanse standaard met $ 20 miljard een Small Cap was, maar wel met een omzet van $ 135 miljard. Voor Amy is beurswaarde niet interessant, zo focust zich op bedrijven met het potentieel om hun omzet te verdubbelen in 5 jaar. Ze zoekt daarbij naar bedrijven die weinig tot geen schuld hebben, geen huishoudnamen zijn, en laat zich niet leiden door benchmarks maar sterkte van de balans en de cashflow. Ze heeft een horizon van 3 tot 5 jaar in haar beleggingen. Small caps groeien niet in een rechte lijn maar in stappen, zo weten wij als ondernemers ook.

Waar belegt het fonds in?

Door haar sterke focus heeft het fonds minder dan 50 posities. Zo belegt Zhang in Cognex, een bedrijf dat barcode lezers maakt, en Veeva, een bedrijf dat cloud oplossingen voor Life Siences industrie maakt, een echte niche speler dus. Neogen, een andere positie, is actief in de ontwikkeling en productie van veilige diervoeding, diagnose apparatuur en vaccinaties voor dieren. Neogen rapporteerde op 3 januari een omzetgroei in hun 2e kwartaal van 12% en een winstgroei van 53%. Bedrijven die we niet tegenkomen in andere fondsen in onze portefeuilles zoals bijvoorbeeld het Schroder US Small en Mid Cap fund.

De resultaten

Het fonds is opgericht in februari 2016, en heeft dus geen lange historie. Zhang is echter al 22 jaar manager in het US Small Cap segment actief, voorheen bij Brown Capital en de prestaties die ze daar heeft neergezet als manager geven voldoende fundament om in dit jonge fonds te investeren. En sinds februari 2016 heeft ze dat ook waar gemaakt. Reden genoeg om een positie op te nemen in onze offensiever portefeuilles.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven