DOW 25000, What’s next?

Lees het artikel als PDF

Financiële markten beleven een sterke start van 2018. Goede economische data, hogere olieprijzen door spanning in Iran, en Koreaanse toenadering doen de beurzen stijgen. In minder dan 1 jaar sprintte de Dow Jones index van 20000 naar 25000. Maar kan deze rally aanhouden?

Conflicterende indicatoren…

Beleggers kijken naar verschillende indicatoren om te bepalen in welk stadium de economie zich bevindt.

Obligatiehandelaren kijken doorgaans naar het verschil tussen de lange 10 jaars en korte 2 jaars rente. In de VS is dat verschil minder dan een half procent, hetzelfde niveau als oktober 2007, vlak voor de crash. Deze zogenaamde vlakke yield-curve zien we vaak aan het eind van een economische cyclus en zou betekenen dat er minder risico moet worden genomen.

Aandelenmarkten geven een ander signaal af. Technologie en consumenten aandelen presteren sterk, terwijl defensieve aandelen minder geliefd zijn. Dit komt vaak voor als de economie in een beginnende of middelste fase van de cyclus is.

Grondstofprijzen trekken de afgelopen periode aan en lijken nog ruimte voor verdere stijgingen te hebben. Dit zou weer duiden op het begin van de eerste herstellende fase van de cyclus.

…in een lange periode van groei…

Inmiddels gaat de mondiale economie het negende jaar van groei in. Een bijzondere periode waarin we lage groei zagen die pas in de laatste jaren gepaard gaat met groeiende werkgelegenheid, maar vooral bijzonder door de afwezigheid van loonstijgingen. In de afgelopen maanden lijken pas alle economische indicatoren op groen te springen…

 

…met inflatie als grote afwezige…

Centrale banken hebben de economie ongekend gestimuleerd zonder de door hen zo gewenste inflatie aan te wakkeren. Een veranderende economie waar de groei vooral gedreven wordt door disruptieve bedrijven met technologische voorsprong, veel efficiency en dus weinig personeel. Dit zorgt voor forse (winst) groei bij Amazone, Facebook en Apple maar veroorzaakt geen inflatie.

…in een historische periode…

Tegelijkertijd leven we in een bijzondere periode in de wereldgeschiedenis. Al meer dan 70 jaar hebben er geen vernietigende wereldoorlogen plaatsgevonden. Er was geen kapitaal nodig om wegen, ziekenhuizen of scholen te herbouwen. Kapitaal dat op andere plekken kon worden ingezet. Ter illustratie, toen BMW in de jaren zestig de 2002 serie lanceerde moest het kapitaal aantrekken voor de ontwikkeling, productie en distributie van deze latere kaskraker. De recente lancering van de 2 serie doet het bedrijf uit de kasstromen en tegelijkertijd kan het dividend verhogen. De economie is minder kapitaalintensief geworden.

…voor hoe lang nog?

Nu ook de “oude” economie weer aantrekt en er weer banen worden gecreëerd in productie lijkt ook een stijging van de lonen aanstaande. Daarnaast kan de belastingverlaging de economie in de VS verder stimuleren. De renteverhogingen die de FED in 2018 zal doorvoeren zal weinig roet in het eten gooien. Balansen van de bedrijven (waar wij in beleggen) zijn sterk en zullen eerder profiteren van een rentestijging. Terwijl we dit schrijven, realiseren we ons dat we deze gedachten ook een jaar geleden hadden toen de DOW bijna door de 20000 puntengrens ging. Inflatie leek toen aanstaande maar bleef uit. De enige die de rally vooralsnog lijkt te kunnen stoppen is de man die de meeste credits voor de stijging naar zich toe trekt; The Donald. Tot nog toe heeft hij slechts de (wel significante) belastingplannen gerealiseerd. Dit lijkt tevens zijn laatste wapenfeit. De meerderheid in senaat zal hij dit voorjaar kwijtraken en met zijn tanende populariteit raakt hij bij de tussentijdse verkiezingen in dit najaar ook de meerderheid in het congres kwijt. Dan wordt 1600 Pennsylvania Avenue omgedoopt tot “The Big but Lonely White House on the Political Prairie”…

It’s about the economy…

Toch zal Fire and Fury episode van de best selling serie “The White House”, de economie niet van haar pad af brengen. Het fundament voor het herstel is gelegd door het bedrijfsleven en de consument, geholpen door centrale bankiers en de regering Obama. De belastingverlaging van Trump zal ook bijdragen. Wereldwijd herstellen de economieën eveneens en trekken grondstofprijzen weer aan. (Loon) Inflatie zal terugkomen, hetgeen positief is.

De acties van centrale banken in een veranderende economie hebben het moeilijker gemaakt om de positie in de cyclus te bepalen, maar in onze optiek is er ruimte voor verder herstel. De belegger zal wel beter zijn huiswerk moeten doen om zich te beschermen tegen of te profiteren van stijgende rente, en de vruchten van de veranderende economie te plukken.

 

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven