Verlaging winstbelasting VS: Impact groter dan we denken?

Lees het artikel als PDF

Afgelopen december werd duidelijk dat de winstbelasting in de VS definitief verlaagd wordt. Hoe groot zijn de gevolgen van deze verlaging. Wij zetten het op een rij.

Hoe groot is het verschil?

Het korte termijn effect is het meest voor de hand liggend. De winstbelasting wordt verlaagd van 35% naar 21%, wat betekent dat de eigenaren van bedrijven niet 65%, maar 79% van de winst mogen verdelen. Dit is een stijging van 20%. Een Amerikaanse belastingverlaging van dit formaat hebben we sinds Ronald Reagan in de jaren 80 niet gezien. Hoe de aandeelhouder deze winst zal terugzien ligt aan de keuzes die de bedrijven hierin maken. Verschillende scenario’s worden hieronder besproken.

Winst uitgekeerd als dividend

Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven deze winst
kunnen vertalen naar waarde voor de aandeelhouder. Het uitkeren van de winsten als dividend is een van de opties. Dit zou een effect op korte termijn zijn. Het zou direct betekenen dat de aandeelhouder meer cash in bezit zou hebben, en dus meer te besteden zou hebben. Op de middellange termijn zou dit ervoor kunnen zorgen dat de economie aantrekt, doordat de bevolking meer geld kan uitgeven.

‘People who own the businesses, they
now own 20 percent more of the domestic earnings. This is a big deal’
– Warren Buffet –

Salarissen omhoog bij Walmart

Walmart heeft voor een deel van de extra winst een andere bestemming gevonden. In januari maakten ze bekend het minimumloon te verhogen naar $11 per uur. Dit minimumloon ligt voor de meeste werknemers nu op $10 (voor sommigen zelfs nog op $9). Dit betekent voor deze werknemers, bij Walmart gaat het om 500.000 werknemers die tegen het minimum loon werken, dat ze een 10% loonstijging krijgen. In 2015 schreven wij in onze nieuwsbrief ook al over ‘het Dollartje van Walmart, toen ze eenzelfde verhoging van het minimumloon doorvoerden. Deze extra inkomsten zullen medewerkers hoogstwaarschijnlijk direct gaan uitgeven. Een keertje extra uit eten bij McDonalds, een Nintendo voor de kids of met hun hiefje naar de film. Meer consumptie die zal leiden tot inflatie…

Winst gebruikt voor investeringen

Een derde keuze die bedrijven kunnen maken is om de extra winst te herinvesteren. Wellicht kunnen extra projecten opgezet worden, of kan er meer geld in bestaande projecten gestoken worden. Deze investeringen zullen vooral op de lange termijn hun vruchten moeten afwerpen. Desondanks zal ook dit op den duur voor waardegroei voor de aandeelhouder moeten leiden.

Conclusie?

De grote vraag is hoe snel we de gevolgen van deze belastingverlaging in de Amerikaanse economie terug gaan zien. Het is zomaar mogelijk dat deze belastingverlaging zal leiden tot economische groei, waarvan Trump zich de credits uiteraard met liefde toe zal eigenen. Wanneer dit inderdaad tot een gevoel van groei en welvaart leidt bij de Amerikaanse bevolking, zal dit positief voor Trump kunnen uitpakken. Wellicht is dit zelfs wel een eerste stap richting een tweede termijn in 2020, wie zal het durven zeggen? In ieder geval zal de winst van ondernemingen verder stijgen hetgeen het klimaat voor aandelen gunstig houdt. De zorgen die dat beleggers geeft over de stijgende rente inden we overtrokken. We beleggen in bedrijven met een sterke balans. Die zullen, via hun sterke kasposities, juist profiteren van een stijgende rente. Niet alleen omdat ze nu eindelijk inkomsten uit hun miljarden op de bank krijgen maar ook omdat ze concurrenten met een grote schuldpositie die in de problemen komen door de stijgende rentelasten, gunstig kunnen kopen.

Na jaren lijkt een normale economische werking terug te keren. Investeren in bedrijven met een sterke balans wordt beloond. Onze strategie om een actief beleid te volgen waarbij keuzes gemaakt worden voor goed geleide bedrijven met een solide balans zal haar vruchten afwerpen.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven