Market Update

Lees het artikel als PDF

Na een januari maand waarin aandelenmarkten records verpletterden, volgt er nu
een record correctie. Wat beweegt de daling, is het tijdelijk, waar ligt de bodem en
moeten beleggers zich zorgen maken?

Na record stijgingen tot eind januari…

In het vierde kwartaal van 2017 begonnen beurzen aan een sterke opmars. De belastingverlaging en sterke economische cijfers gaven de markten ruimte om te stijgen. In januari accelereerde de stijging. Angst om de rally te missen (fear of missing out ofwel Fomo) zorgde voor record toestroom van nieuw geld in de markt. Opwaarts bijgestelde winstverwachtingen van ondernemingen gaven een verdere boost.

…knakt de rally begin februari…

Vanaf eind januari knakte de markt. Banken waarschuwden dat de markt kwetsbaar was voor een correctie en sterke economische cijfers waaronder stijgende uurlonen, dreven de 10 jaars-rente in de VS verder op. Grondstof prijzen lieten in januari eindelijk ook weer stijgingen zien en dat was voldoende om het inflatiespook vrij te laten op de markt.

…is het terecht dat het inflatiespook ronddwaalt?

Economische cijfers uit de VS zijn over het algemeen sterker dan gedacht. Dit leidt ertoe dat beleggers hun rente verwachting naar boven toe moeten bijstellen. Met andere woorden, de FED zou de rente sneller kunnen verhogen dan tot nu toe verdisconteerd. Dit rechtvaardigt enige vorm van correctie, met name voor bedrijven met grote schuldposities die kort zijn gefinancierd. Over het algemeen geldt dat de consument in goede staat is. Lonen stijgen, maar niet te sterk, en consumenten beginnen weer geld uit te geven. Als dit nog niet alarmerend is, waarom daalt de markt dan zo hard? De rente stijgt maar niet exorbitant.

Markten in vrije val, letterlijk…

De daling in de handelssessie van maandag 5 februari ging gepaard met grote volumes en een versnelling naar beneden. Een tussentijdse daling van ruim 1500 punten en in enkele minuten, duidt op een afwezigheid van kopers. Er werden geen onregelmatigheden geconstateerd, wel was het opvallend dat kooporders gedurende de dag werden terug getrokken. Een groot deel van de handel is geautomatiseerd, hetgeen dalingen kan versnellen. Een typisch geval van een vrije val. Dit lijkt het geval geweest op maandag. In deze omstandigheden heeft de markt behoefte aan houvast om een bodem te vinden. Tot die tijd zijn het vooral technische indicatoren die de markt bewegen.

…terwijl de wacht wisselt bij de FED…

De timing is uiterst ongelukkig. De daling komt tijdens een wisseling van de wacht bij de FED, of juist bij een wisseling van de wacht bij de FED. Op vrijdag zwaaide Janet Yellen af als voorzitter van de FED en nam Jerome Powell het roer over. Hoewel marktpartijen het er over eens zijn dat het beleid van de FED ongewijzigd zal zijn, helpt deze wissel niet. Powell wordt getest onder deze omstandigheden en de markt zal halsreikend uitkijken naar zijn eerste speech. De helderheid van zijn woorden zal daarbij van cruciaal belang zijn.

…en de oude rotten rust zullen brengen…

Belangrijker zullen de woorden van andere oude rotten zijn. In eerder sterke dalingen brachten ervaren beleggers als Warren Buffet rust in de markt. Uiteindelijk zullen de fundamentals de koopjesjagers terugbrengen in de markt. Hoewel de dalingen heel fors zijn, lijkt het vooralsnog niet op een crisis.

…want er is geen sprake van een crisis.

Op de aandelenmarkten lijkt deze correctie door de krachtige neerwaartse beweging op een crisis maar op de rest van de markt lijkt daar geen sprake van. Los van een sterke, maar een geenszins overhitte economie, wijzen ook de overige indicatoren niet op een crisis. Veilige valuta’s zoals de Zwitserse Frank, en de Japanse Yen laten geen forse stijgingen zien. Ook de goudprijs liet een zeer matige stijging zien. Bij een crisis hoort dat er een vlucht naar deze valuta’s is en ook staatobligaties gevraagd zijn. Dit alles is niet het geval. Het heeft er dus alle schijn van dat dit een “normale” correctie is. Bij een periode van stijgingen hoort een correctie en na snelle stijgingen kan er een snelle daling volgen. De bodem lijkt vooralsnog niet bereikt, maar wel dichtbij.

Per saldo blijft het klimaat voor aandelen gunstig. De belastingverlaging in de VS, het aantrekkende economische klimaat over de hele wereld en verbeterende bedrijfsresultaten die hieruit volgen zullen beleggers opnieuw naar de aandelenmarkten leiden. Wel is het waarschuwende signaal duidelijk, beleggen blijft risicovol en bewegelijkheid hoort daar bij. In een omgeving van stijgende rente moeten beleggers goed kijken naar de balans van de bedrijven. We handhaven onze positie in zorgvuldig geselecteerde aandelen, verwachten meer bewegelijkheid in de komende periode, en op termijn herstel van de markt.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven