Aegon veert op na goede cijfers

Lees het artikel als PDF

Op donderdag 15 februari presenteerde Aegon het jaarresultaat van 2017. De verzekeraar profiteert met haar Amerikaanse activiteiten van de belastingverlaging in de VS en wist haar solvabiliteit verder te verbeteren. Het aandeel steeg de afgelopen week zo\’n 4,5%.

Inkomsten stijgen…

In 2017 verdubbelde het netto-inkomen naar bijna Eur 986 miljoen, vooral met dank aan de belastinghervorming in de VS. Naast het belastingvoordeel profiteerde Aegon ook van desinvesteringen en een verbetering van de kostenstructuur. In de vermogensbeheertak werd voor het 6e opeenvolgende jaar een instroom van vermogen geregistreerd. De combinatie van deze factoren zorgde ervoor dat de Haagse verzekeraar ruimer in haar balans kwam te zitten.

…vooral in de UK…

In het VK zag Aegon ook in het laatste kwartaal een goede ontwikkeling van haar platform model. Er werden meer nieuwe klanten binnengehaald en ook de tevredenheid van die klanten steeg. De verbetering van schaalgrootte had een versterkend effect op de resultaten. Een positieve ontwikkeling die ook in andere landen navolging kan krijgen.

…solvabiliteit verbetert…

Beleggers zijn bij Aegon vooral gefocust op de solvabiliteit. Een te lage solvabiliteit kan ertoe leiden dat het bedrijf nieuwe aandelen moet uitgeven om haar eigen vermogen te versterken. Door de kasstroom uit winst en desinvesteringen wist het bedrijf de kou uit de balans te halen. De solvabiliteit steeg naar 201%, tot boven het eigen doel van 200%. Hiermee kunnen beleggers de zorgen over een eventuele aandelenemissie definitief achter zich laten.

…en het dividend stijgt.

Aegon voelt zich, door de verbetering van de balans, ook weer comfortabel om het dividend te verhogen. Nu met 4% naar Eur 0,27 per aandeel. Op basis van de slotkoers van vrijdag is dit een dividendrendement van 4,8%. De dividendverhoging is de 6e jaarlijkse verhoging op rij. Nu de balans op orde is lijkt de weg vrij voor sterkere dividendverhogingen in de toekomst.

Vooruitzichten voor Aegon

Voor 2018 verwachten we een verdere verbetering van het resultaat. In de VS heeft het een deel van de ondersteunende taken afgestoten. Dit zal in de komende jaren een forse kostenbesparing opleveren. Daarnaast wordt een verdere substantiële verbetering van het toevertrouwde vermogen in de VS verwacht. Ook de groei van het platform in het VK zal blijven bijdragen. De belastingverlaging in de VS zal een verder positief resultaat hebben. Als bonus zou een renteverhoging in de VS kunnen gelden, in combinatie met vermindering van de regelgeving. Per saldo blijven we onverminderd enthousiast over het koerspotentieel van Aegon. Nu de balanszorgen verdwenen zijn lijkt de lucht voor beleggers in de verzekeraar blauw te worden. Aegon blauw…

Hoe profiteert Mercurius hiervan?

In de offensievere portefeuilles heeft Mercurius callopties Aegon voor december 2020. In deze portefeuilles profiteren we dus direct van de koersstijging van het aandeel Aegon.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven