Sky

Lees het artikel als PDF

Sky UK PLC (voorheen British Sky Broadcasting)

  • Huidige koers rond £13,35
  • Indicatief bod van £12,50 van Comcast
  • Eerder bod £10,75 van 21st Century Fox, hierna Fox, (Rupert Murdoch) geaccepteerd
  • Naast distributie ook sterk in content
  • Van strategisch belang voor Fox én Comcast
  • Disney kan zich in de strijd mengen
  • Neerwaarts risico blijft aanwezig

 

Over Sky

Sky UK PLC is een Brits bedrijf dat toonaangevend is in twee sectoren: Telecom (inclusief kabel, vaste telefonie en mobiel) en een mediatak dat eigen kanalen exploiteert, lucratieve uitzendrechten van derden heeft en haar eigen originele content produceert. Onlangs verlengde Sky de strategische uitzendrechten voor Formule 1 en ondermeer de Britse Premier League. Sky heeft 23 miljoen abonnees in het VK, op Ierland, Italie, Oostenrijk en Duitsland.

In december 2016 heeft Fox een bod gedaan op de 69% van de aandelen Sky die het nog niet in bezit heeft. Op 14 december 2017 heeft Walt Disney overeenstemming met Fox bereikt over de aankoop van onderdelen voor $52 miljard, waaronder het 39% belang van Fox in Sky. Disney topman Iger noemde het belang in Sky toen de “kroonjuwelen” van die transactie.

Het contante bod van Comcast is 16% hoger dan het bod van Fox, wordt gestand gedaan als 50% wordt aangemeld en staat los van de transactie tussen Fox en Disney. Met andere woorden, Comcast is bereid om Sky te delen met Disney of Fox.

Marktomgeving

De telecom en media sector consolideert al enkele jaren. De sector ligt onder druk van nieuwkomers zoals Netflix en probeert naarstig om met eigen content abonnees aan zich te binden. Zo probeert AT&T toestemming te krijgen voor een overname van Time Warner. Voor Comcast is het logisch om over de grenzen te kijken in een poging haar omzet internationaler te spreiden. Een overname van Sky zou geen toestemming van de overheid in de VS vereisen en sluit bovendien perfect aan bij het businessmodel van Comcast.

Voor Fox is juist de toezichthouder de grote onzekere factor. Britse politici maken zich grote zorgen over een volledige overname van Sky door Fox. Rupert Murdoch, de grootaandeelhouder van Fox (39%), heeft een twijfelachtige reputatie in het VK na het News of the World schandaal.  Een volledige overname van Sky door Fox zou een te grote invloed van Murdoch op de Britse media opleveren. Fox heeft aangeboden om Sky nieuws apart te laten opereren van de rest van de Sky Groep, inclusief een eigen bestuur. De Britse toezichthouder zal haar oordeel over de Fox Sky deal later dit jaar geven.

Speculatieve koop op een verhoogd bod van Fox, of nieuw bod van Disney

Murdoch probeert al jaren om Sky in te lijven. Comcast heeft in het verleden ook interesse getoond in een overname van Fox. Het bod van Comcast kan dan ook mogelijk gezien worden in combinatie met een bod op (delen of het geheel van) Fox door Comcast.

Disney heeft in december 2017 overeenstemming met Fox bereikt over de aankoop van onderdelen van Fox waaronder het belang in Sky, ongeacht of dit nu 39% of 100% is. Disney heeft aangegeven dat een direct bod op Sky tot de mogelijkheden behoort, mocht Fox geen toestemming krijgen voor een overname van de toezichthouder.

Dit brengt Fox een lastige centrale positie. Enerzijds profiteert het van het bod van Comcast als 39% aandeelhouder en zou Murdoch gezichtsverlies door een blokkerende toezichthouder besparen. Anderzijds zet het de transactie met Disney onder druk als het Fox toelaat als aandeelhouder bij Sky. Disney moet Fox toestemming geven bij een verkoop van Sky aandelen door Fox. Daarnaast zijn er wederzijdse breakup clausules die forse bedragen omhelsen. Comcast en Disney zijn concurrenten op hun thuismarkt in de VS. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat Disney toestemming aan Fox geeft om haar belang aan Comcast te verkopen.

Sinds het bod van Fox op Sky in december 2016 is de waarde van Sky toegenomen. De exclusieve en lucratieve contracten over voetbalrechten werden meerjaars verlengd tegen lagere tarieven. Hiermee is de winstgevendheid toegenomen. Ook werd Sky Q gelanceerd, waarbij wordt samengewerkt met Spotify. Het zijn deze innovaties die Comcast topman Brian Roberts roemde in zijn toelichting op het bod. Roberts heeft 33  van het stemrecht van Comcast en speelt dus een cruciale rol.

Voor de 61% van de aandelen die niet in handen van Murdoch zijn, is het bod van Roberts superieur. Murdoch zal dus een hoger bod moeten uitbrengen om Sky alsnog in handen te krijgen en tezamen met andere onderdelen van Fox te verkopen aan Disney. Disney kan ook beslissen om alleen achter Sky aan te gaan. Iger noemde het tenslotte de kroonjuwelen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat het hier niet bij blijft.

Een formele reactie van Sky is er vooralsnog niet maar omdat Sky een Brits bedrijf is, loopt de klok en zijn er nu harde tijdlijnen van het Takeover Panel die lopen.

Diverse analisten verwachten een biedingsoorlog rond Sky waarbij de prijs, volgens hun verwachting, tot boven de £ 15,-, kan oplopen. In januari nam ook Elliott Adviors een belang van 1,09% in Sky via derivaten.  Elliott zal naast de andere aandeelhouders druk uitoefenen om de prijs van Sky te optimaliseren.

Hoe te profiteren?

Het bod van Comcast is £12,50 in contanten. Dit legt een voorlopige bodem onder de koers. Een goede manier om van (een verhoging van) het bod te profiteren is het kopen van ING Sprinter Long SKY (NL0012475511) De Sprinter heeft een stoploss van £10,70 en een financieringsniveau van £9,953. De indicatieve hefboom van de  ING Spinter is ongeveer 3,5.

Bij een bod boven de £15,- is het koerspotentieel 44%. Zakt de koers terug naar £12,50 dan is het potentiele verlies 22%. Dit alles bij gelijkblijvende wisselkoersen van GBP/EUR.

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor diverse relaties posities in Sprinters en turbo’s Sky.

 

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven