Trumps cadeautje van $29 miljard voor Warren Buffett

Lees het artikel als PDF

Vorig weekend publiceerde Berkshire Hathaway haar jaarrekening van 2017. De nettowinst van het bedrijf bedroeg in 2017 $65.3 miljard, wat een stijging van 87% is ten opzichte van het jaar daarvoor. Zoals de titel al verklapt is de belastingverlaging door Trump hierin een belangrijke factor

Warren spreekt bij CNBC

Afgelopen maandag was Warren Buffett te gast bij CNBC voor een interview over Berkshire en andere ontwikkelingen in de markt. Eerdere interviews met Warren bij CNBC leverden altijd interessante gesprekken op, waarin Warren zijn visie op de markt en het beleid van Trump geeft. Ook ditmaal leverde dit interview weer interessante inzichten op. Wij focussen in dit artikel voornamelijk op zijn uitspraken over de resultaten van Berkshire en de invloed van de Amerikaanse belastinghervormingen. Een link naar een deel van het interview vindt u onderaan dit artikel.

\’It\’s really good for Berkshire\’

Over de vraag of deze belastinghervorming positief is voor Berkshire hoeft Warren niet lang na te denken. \’It\’s really good for Berkshire. There\’s no question about it\’, aldus Buffett. Naast het feit dat er een veel lager belastingpercentage over toekomstige winsten betaald hoeft te worden, heeft het ook effect op resultaten uit het verleden. Winsten op posities die in het verleden gerealiseerd zijn, maar waarvan de positie nog steeds in de portefeuille zit (en dus nog niet verkocht is) vallen nu ook onder een lager belastingpercentage. De voorzieningen die Berkshire had getroffen om deze \’achterstallige belasting\’ (deferred taxes) te betalen, vallen nu ineens een stuk lager uit. Buffett vertelt dat wanneer deze posities uiteindelijk verkocht worden, een verschil van zo\’n $14 miljard dollar ten gunste van Berkshire gerealiseerd wordt. Andere manieren waarop de belastinghervorming voor winst bij Berkshire zorgt zullen we niet uitgebreid behandelen, om het niet te complex te maken. Hiervoor kunt u via de link onderaan dit artikel het interview terugkijken.

Ondanks recordwinst had Buffett het liever anders gezien…

Waar de meeste CEO\’s een winststijging van dit formaat fantastisch vinden, lijkt Buffett het nog steeds niet eens te zijn met de belastinghervorming in de VS. Hij krijgt in het interview de vraag of het beter voor de samenleving is dat Berkshire dit geld nu heeft, of dat de overheid dit geld had gehad. Hij antwoordt hierop dat het ervan afhangt waar het geld anders naartoe was gegaan (als het niet aan de bedrijven gegeven was). Zo had het geld bijvoorbeeld naar het deel van de bevolking kunnen gaan met een zeer laag inkomen. Buffett blijft erbij dat deze belastingverlaging niet echt nodig was. Interessant om te zien is dat ook een andere Amerikaanse miljardair, Bill Gates, deze mening deelt.

Hoe profiteert Mercurius hiervan?

Mercurius heeft in alle beheerportefeuilles, van het defensieve tot en met het offensieve profiel, een positie in Berkshire Hathaway (variërend in gewicht in de portefeuille). U profiteert via deze positie dus direct van de stijging van de winst bij Berkshire.


Naast het feit dat Berkshire de winst ziet stijgen door de belastingverlaging, komende positieve effecten hiervan natuurlijk op meerdere plekken in onze portefeuilles terug. Alle fondsen met onderliggende aandelen in Amerika, of dat nu een fonds is met een Amerikaanse focus of een wereldwijde focus, zullen meeprofiteren van de lagere belastingen.

Kijk hier het interview terug

Klik op onderstaande afbeelding om het interview met Buffett terug te kijken. Deze link bevat niet het gehele interview, maar in ieder geval wel het deel over de resultaten van Berkshire en het effect van de belastinghervorming.

 

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven