Alliance Bernstein, Nieuwe positie in healthcare

Lees het artikel als PDF

Ook deze nieuwsbrief stellen we u graag voor aan een nieuw fonds in onze portefeuilles. Het AB International Healthcare Portfolio hebben we sinds afgelopen december in onze offensievere portefeuilles in plaats van het JPMorgan Global Healthcare Fund.

Waarom positie in gezondheidszorg?

Mercurius heeft al een langer periode een positie in een gezondheidszorg fonds. We leven op dit moment in een vergrijzende samenleving, en mondiaal gezien kennen ouderen steeds meer welvaart. Als vermogensbeheerder zoeken we daarom blootstelling aan de sectoren die van deze demografische ontwikkelingen profiteren, zoals biotechnologie en farmacie. Een positie in gezondheidszorg (hierna healthcare) is hiervan een mooie mix. Daarnaast laat de healthcare sector de afgelopen vijf jaar een mooi gemiddeld rendement zien.

Verder is er in het huidige economische klimaat nog een andere reden waardoor bedrijven in de gezondheidszorg een interessante belegging zijn. Bedrijven in de gezondheidszorg, vooral in de VS, hebben namelijk vaak grote bedragen aan cash op hun balans staan. Dit betekent dat ze niet snel nieuwe schulden aan hoeven gaan, of eventueel minder hoeven lenen wanneer ze een overname willen doen. In een periode waarin de rente stijgt zijn dit de bedrijven die minder last gaan hebben van stijgende rentekosten.

Waarom AB in plaats van JPMorgan?

Tijdens de rebalance van november 2017 hebben we het healthcare fonds van JPMorgan, wat we op dat moment in portefeuille hadden, weer eens goed onder de loep genomen. Wat ons in die vergelijking opviel is dat het fonds van JPMorgan achterbleef bij haar concurrenten. In diezelfde vergelijking viel het fonds van Alliance Bernstein direct op. De vergelijking is toegevoegd onderaan dit bericht.

Hoogste rendement, laagste risico!?

Tijdens onze research naar healthcare fondsen stak het fonds van AB er met kop en schouders bovenuit. Niet alleen laat het fonds de afgelopen drie jaar consistent het hoogste rendement zien, het fonds is ook nog eens minder volatiel dan haar concurrenten. Wanneer we ervan uit gaan dat het fonds deze lijn door kan zetten, kunnen we met deze wisseling meer rendement halen door minder risico te nemen. Uiteraard zijn dit de mogelijkheden waar Mercurius als vermogensbeheerder naar op zoek is. Dit fonds biedt ons in deze sector de beste risico/rendement verhouding.

Onderstaande afbeelding geeft de fondsvergelijking weer. De middelste kolom bevat de gegevens van het fonds van Alliance Bernstein.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven