Sky: When and Why?

Lees het artikel als PDF

In de vorige nieuwsbrief informeerden we u over de positie die Mercurius genomen heeft in Sky, om te profiteren van de overnamestrijd rondom dit bedrijf. Dat artikel kunt u hier teruglezen. In deze editie kijken we naar de te verwachten tijdlijn. Rupert Murdoch heeft met Fox nog geen nieuw bod gedaan, waarom is dat het geval? We bespreken hieronder wanneer we nieuwe ontwikkelingen mogen verwachten, en waarom.

1. Oordeel over Fox – Sky transactie

Comcast heeft tot op heden, alhoewel ze wel de intentie hebben, nog geen officieel bod op Sky uitgebracht. Theoretisch gezien hoeven ze dat ook niet direct te doen.

Comcast kan ervoor kiezen om eerst het oordeel van de Britse regelgevers over de deal tussen Fox en Sky af te wachten. Fox had al eerder (in 2016) een bod gedaan op een deel van Sky, en de Britse ‘competition regulator’ heeft nog tot 1 mei (2018) om hier uitsluitsel over te geven. Wanneer dit uitsluitsel gegeven is kan Sky een aanhoudersbijeenkomst opzetten om te stemmen over de Fox-Sky deal.

2. Officieel bod van Comcast

Wanneer Fox uitsluitsel heeft over het al dan niet doorgaan van hun deal, is Comcast aan de beurt. Op dat moment zal Comcast het bod officieel moeten maken, om te voorkomen dat Murdoch (via Fox) er alsnog met Sky vandoor gaat. Aangezien Comcast al heeft aangegeven bereid te zijn om een bod uit te brengen dat 16% hoger ligt dan dat van Fox, kunnen we verwachten dat Comcast het bod ook daadwerkelijk officieel zal maken.

3. Dan gaat de bal weer naar Murdoch

Als het bod van Comcast officieel is, is Murdoch en daarmee Fox weer aan zet.  Bronnen dichtbij Murdoch verklaarden al dat het een lang gekoesterde droom van hem was om Sky bij Fox te voegen. Het zou daarom raar zijn als Murdoch de handdoek zomaar in de ring gooit. Murdoch is op dit moment ongetwijfeld al druk bezig alle mogelijkheden te onderzoeken, ondanks het feit dat hij volgens onze geprognosticeerde tijdlijn nog even de tijd heeft om zijn strategie uit te stippelen. Murdoch zal mogelijk ook de druk van de kant van Disney voelen. Disney heeft al een aantal activiteiten van Fox overgenomen, inclusief het belang in Sky. Mocht Fox uiteindelijk niet over het gewenste belang in Sky beschikken, is het de vraag of Disney nog wel waarde ziet in de deal met Fox.

4. Maar Disney kan ook zelf de stoute schoenen aantrekken

Disney lijkt in dit hele verhaal de meest vrije rol te hebben. Het kan ervoor kiezen om het hele verhaal af te wachten, en te kijken hoe de strijd tussen Fox en Comcast verloopt. Als Fox uiteindelijk aan het langste eind trekt kan Disney op haar beurt het belang in Sky van Fox overnemen, zoals volgens de huidige deal tussen Disney en Fox al het plan is.

Ook wanneer het allemaal niet zo loopt als Murdoch gepland had, kan Disney zelf het initiatief nemen. Disney kan er namelijk zelf ook voor kiezen om direct een bod op Sky te doen, aangezien ze zelf al hadden aangegeven dat ‘het belang in Sky het kroonjuweel van de deal met Fox’ was. Ook een direct bod van Disney behoort dus tot de mogelijkheden, al lijkt dat niet de eerstvolgende stap die we mogen verwachten.

Mercurius wacht geduldig af

Voorlopig wachten we dus eerst op een bericht van de Britse regelgever, of het officiële bod van Comcast. Het zou goed kunnen dat het de komende weken nog even stil zal blijven rondom deze overname, maar uiterlijk 1 mei zal dit verhaal een vervolg krijgen.

Tot die tijd wachten we rustig af, en volgen we de ontwikkelingen op de voet. We verwachten dat de positie van onze offensievere relaties in de ING Sprinter Sky na 1 mei haar vruchten af zal werpen.

 

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven