Bankaandelen onder druk..

Lees het artikel als PDF

De Euro Stoxx bank index noteert op het laagste punt in 19 maanden en ruim 11% lager sinds de start van 2018. Dit terwijl de Europese economie lijkt aan te trekken. Zijn bankaandelen een koopje op dit niveau?

Financials zijn het mikpunt van verkoopdruk

Nederlands Oranje bancaire trots ING startte dit jaar op een koers van € 15,33 om door te stijgen tot € 16,61. Een daling van zo’n 25% volgde naar € 12,70 nu, ABN-AMRO laat een vergelijkbaar beeld zien met een daling van ruim 20%. Bij Aegon en NN zijn de dalingen weliswaar minder maar ze laten een vergelijkbaar patroon zien. Dit terwijl het economische klimaat voor financials niet slecht is, de economie trekt aan en rentestijgingen gloren aan de horizon. Zijn de zorgen van beleggers dan wel terecht?

Italiaanse zorgen terecht?

Een belangrijk deel van de koersdalingen heeft in de maand mei plaatsgevonden nadat er een populistische regering in Italië aan de macht kwam. Een vertrek van Italië uit de Eurozone kwam plotseling weer op de agenda en daarmee de zorgen over de Italiaanse schuldenberg. Afboeken op Italiaanse obligaties was in de ogen van sommige beleggers een reële optie.  En dus zijn banken weer verdacht. Wie heeft Italiaanse obligaties op haar balans? Wij denken dat een Italiaans vertrek uit de Eurozone geen reële zorg hoeft te zijn. Deel van het probleem in Italië is dat hervormingen (wetswijzigingen) zeer lastig door te voeren zijn. Het zal de huidige premier Conte niet lukken om te hervormen, zijn voorgangers Renzi en Monti konden hun plannen uiteindelijk ook niet uitvoeren. Daarnaast leidt Conte een coalitie tussen partijen die eind dit jaar alweer met elkaar gaan strijden om de gunst van de kiezer. Het is wachten op de eerste regeringscrisis. In goede Italiaanse traditie verwachten we ook geen lange regeerperiode van de huidige regering. De Italiaanse beursdip is in onze ogen niet meer dan dat, een dip. De zorgen zouden terecht zijn als we de Italiaanse hervormingspolitiek serieus konden nemen. Maar dat kunnen we niet, en dus zijn de zorgen onterecht.    

Regelgeving drukt de winst

De regels van Basel III waar banken zich aan moeten houden, zorgen ervoor dat er meer eigen vermogen moet worden aangehouden. Dit heeft de komende jaren een drukkend effect op de winst en de mogelijkheid om dividend te verhogen. Deze balansversterking is al enkele jaren aan de gang. Daar komt bij dat banken de risico’s in de leningenportefeuille sterk gereduceerd hebben. ING heeft nauwelijks nog blootstelling aan bijvoorbeeld Italiaanse obligaties. Het Italiaanse staatspapier wordt voornamelijk door de Italianen zelf gehouden.

Fintech als bedreiging?

De opkomst van nieuwe innovatieve bedrijven zoals Adyen wordt door sommige partijen als bedreiging van bestaande banken genoemd. Dit is zeker een factor om rekening mee te houden gezien de snelle groei van Adyen en ANT Financial in China. Het lijkt een kwestie van tijd voordat bestaande partijen hier last van krijgen. De enige manier om dit te pareren is innoveren. Met name ING lijkt dit in haar DNA te versleutelen als we naar haar topman Hamers luisteren.

Stijgende rente in aantocht

Voor banken is de lage rente een tegenwind. De rentemarge die ze kunnen berekenen staat hierdoor onder druk. Verzekeraars moeten extra kapitaal aanhouden als ze met een lage rente moeten rekenen voor toekomstige verplichtingen. Een stijgende rente kan verlichting brengen. In de VS is de rente al aan het oplopen en flirt met het 3% niveau. In Europa ligt de 10-jaars rente nog ruim onder dat niveau. De ECB heeft wel aangegeven dat de Europese economie sterk genoeg is om de opkoopprogramma’s te staken. Hierdoor zal de rente in Europa ook naar een hoger niveau gaan, hetgeen de banken en verzekeraars uiteindelijk zal helpen in hun winstgevendheid.  

Aantrekkelijk dividendrendement

Ondertussen is het dividendrendement van de financials aantrekkelijk. ING keerde vorig jaar € 0,67 aan dividend uit. Een rendement van 5,3% bij de huidige koers. ABN-AMRO heeft zelfs een dividendrendement van 6,3%. Verzekeraar NN heeft nu een dividendrendement van 4,5% en Aegon 5,1%.  Aanmerkelijk betere vergoedingen voor het gelopen risico dan enkele maanden geleden.

In onze optiek zijn de koersdalingen van de afgelopen tijd overtrokken en bieden deze niveaus mooie instapmomenten voor beleggers die nog geen positie in financials hebben. We hebben een voorkeur voor ING, ABN-AMRO mijden we liever vanwege de interne problemen bij de bank. Aegon is onze favoriet bij de Nederlandse verzekeraars, mede vanwege haar sterke positie in de VS waar het klimaat voor verzekeraars sneller verbeterd door de renteverhogingen van de FED. 

In tijden van Europese politieke onrust zijn financials al snel de kop van jut onder de aandelen. Als lange termijn beleggers kijken we hier liever doorheen en zien dan een verbeterend klimaat voor de financiële sector. Beleggers met deze visie zullen hiervoor beloond worden met koersstijgingen vanaf dit niveau. In de tussentijd kunnen zij van een royaal dividend genieten.

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor haar offensievere relaties optieposities in Aegon en ING.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven