Comgest, Excellent in Europese Small Caps!

Lees het artikel als PDF

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat we voor het laatst over dit fonds schreven in de nieuwsbrief. Het team van Comgest hebben echter niet stilgezeten, dit fonds laat in haar categorie een mooie outperformance zien!

ISIN: IE00BHWQNP08

Vaste waarde in onze portefeuilles

Het Comgest Growth European Smaller Companies fonds zit al meer dan vijf jaar in de portefeuilles van Mercurius. In de portefeuilles met profiel Neutraal tot Offensief houden we graag een positie aan in kleinere Europese aandelen. Aandelen van kleinere bedrijven brengen doorgaans een hoger risico met zich mee dan grote bedrijven, maar daar staat wel wat tegenover. Het gemiddelde rendement ligt voor aandelen van kleinere bedrijven namelijk wel hoger. Dit laat het fonds ook zien, ze maken over een periode van vijf jaar gemiddeld 16,89% aan rendement per jaar!

In 2018 al 16%!

Ook in 2018 zet het fonds haar goede performance door. Sinds 1 januari 2018 heeft het fonds al 16,1% aan rendement gemaakt. Dit is extra knap, omdat andere Europese mid-cap fondsen gemiddeld slechts 5% aan rendement maken vanaf 1 januari. Ons vertrouwen in de sterke performance van dit fonds op de lange termijn wordt dit jaar dus wederom beloond.

Onderliggende posities

Met zo’n sterke performance is het natuurlijk interessant om te zien welke onderliggende beleggingen hieraan hebben bijgedragen.

De grootste positie van het fonds is Sartorius Stedim Biotech SA. Deze positie laat zien dat dit fonds een lange termijn beleggingsvisie hanteert, hetgeen we bij Mercurius ook doen. Deze positie zit namelijk ook al jaren in de portefeuille van dit fonds van Comgest. Toen we in 2016 over dit fonds schreven was dit ook al de grootste onderliggende positie. In 2018 betaalt deze keuze zich wederom uit. Vanaf 1 januari laat dit Franse biotech bedrijf een rendement van maar liefst 48% zien.

Een ander onderliggend bedrijf wat goed presteert is SimCorp A/S. Dit Deense bedrijf ontwikkelt software voor de financiële sector. Vooral het huidige kwartaal liep het aandeel SimCorp sterk op, sinds 1 januari staat dit aandeel al 46% hoger. Ook dit is een grote positie van het fonds, dus die rendementen dragen significant bij aan de prestaties van het fonds.

Comgest verslaat haar concurrenten

Hieronder is een vergelijking van het fonds uit Morningstar weergegeven. Hierin staat het fonds van Comgest in de linker kolom. In deze afbeelding is te zien dat het fonds duidelijk meer rendement maakt dan haar concurrenten, zowel year-to-date, in 2017, als over een periode van drie jaar. Daarbij neemt het fonds nauwelijks extra risico, waardoor de risico/rendementsverhouding duidelijk het sterkst is.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven