Geopolitiek regeert de markten:

Lees het artikel als PDF

Go or No-Go voor NoKo?

In de afgelopen week gaf Trump de wereld in het algemeen en Noord-Korea (NoKo) in het bijzonder een college onderhandelen. Donderdag 17 mei zond Trump Kim Jong Un een brief waarin het de geplande top in Singapore annuleerde maar de deur toch openliet. De dag erna zagen de kansen op een top er alweer beter uit. Om zaterdag werd bekend dat de voorbereidingsteams gewoon doorgaan met hun werkzaamheden en de leiders van beide Korea’s elkaar hadden ontmoet op zaterdag. . Ondertussen werd in Italië een regering gevormd die het niet zo hoog op heeft met begrotingsdiscipline en Brussel. De Italiaanse rente piekte op dat nieuws. Geopolitiek regeert de markten weer.

Go or No-Go voor NoKo?

Afgelopen donderdag gooide Trump de deur dicht voor onderhandelingen met NoKo. Geheel volgens zijn eigen boek “The art of the Deal” liep Trump weg van de onderhandelingstafel. Luttele uren daarvoor had NoKo onder het toeziend oog van buitenlandse waarnemers zijn nucleaire testsites opgeblazen. Na de tegenvaller van donderdag lijkt het er nu weer op dat de historische top van 12 juni in Singapore gewoon door zal gaan.

Het vlottrekken van de onderhandelingen lijkt een direct gevolg van de milde reactie van NoKo op de terugtrekking van Trump.  Het land heeft in economisch opzicht ook wel urgentie om snel een verlichting van de sancties te krijgen. De onderhandelingstactiek van Donald lijkt hier dus wederom te werken. De Nobelprijs voor de vrede voor Trump lijkt ons wat te ver gaan maar als er een Nobelprijs voor onderhandeling zou zijn…

Ondertussen in Rome (en Madrid)

Terwijl Trump de aandacht op zijn onderhandelingscollege vestigde, werd in Rome een populistische regering gevormd tussen de Lega Nord en de 5-sterren beweging van Beppe Grillo. De onervaren partijen lopen daar nu al tegen de eerste barrières aan nadat de president weigerde de voorgedragen bestuurders goed te keuren. Het zal een voorbode zijn van de politieke chaos die ons in de derde economie van de Eurozone en de grootste obligatiemarkt binnen het Euroblok, te wachten staat. De populistische regering wilt de schuld verder laten oplopen en is fel gekant tegen opgelegde begrotingsdiscipline vanuit Brussel. In reactie op de nieuwe regering liep de Italiaanse rente fors op en verloren Italiaanse (bank) aandelen hun glans. Het lijkt ons een overtrokken reactie. Het Italiaanse politieke systeem is zeer stroperig en dat maakt veranderingen moeilijk. Ook hervormer Renzi slaagde er niet in om fundamentele wijzigingen door te voeren. En die had de president nog aan zijn zijde. De Italiaanse president kan beslissingen van de regering dwarsbomen, zij het voor een beperkte tijd, maar toch. Over 12 maanden zijn er weer verkiezingen waarbij de Lega Nord en 5 sterren beweging weer om de gunst van de kiezer gaan strijden en afgerekend zullen worden op de successen die ze geboekt hebben, of het gebrek daaraan. We denken dan ook dat de huidige Italiaanse regering een kort leven zal hebben. Geheel in traditie met vorige regeringen.

In Madrid kwam afgelopen week de regering Rajoy in zwaar weer terecht nadat de grootste oppositie partij een motie van wantrouwen indiende tegen de minderheidsregering van de Partido Popular van Rajoy. De Partido Polplar is in een financieel schandaal verwikkeld hetgeen bij een val van de regering Rajoy mogelijk tot een populistische regering in Madrid kan leiden.

Chaos in de knoflook landen

De chaos in de knoflooklanden leidde de afgelopen weken tot een verzwakking van de Euro ten opzichte van de US-Dollar die inmiddels weer 1,17 tegenover de Euro noteert. Een welkome ontwikkeling voor de Noordelijke landen van de Eurozone die hun producten aantrekkelijker geprijsd zien in het buitenland als gevolg van de lagere Euro. Inflatie zal wel verder toenemen met name door de gestegen olieprijs in combinatie met een duurdere USD. Een dubbele tegenvaller voor de Europese consumenten.

Dus sell in May?

Hoewel de onzekerheid op politiek gebied slechts tijdelijk zal zijn en de economische groei niet zwaar en negatief zal beïnvloeden (bij niet te ver oplopende inflatie) hebben we op 11 mei winst genomen op de posities in Eurostoxx600. We verkiezen het zekere voor het onzekere na een sterk kwartaalcijferseizoen en verhoogden onze kaspositie. We wachten een beter moment af.  

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven