Exit Akzo

Lees het artikel als PDF

Op 30 mei 2017 nam Mercurius in de offensieve portefeuilles een positie in Akzo Nobel op. Een jaar later hebben we besloten om weer afscheid van deze positie te nemen, met een positief rendement van 35%!

Rust wedergekeerd bij Akzo

Een jaar geleden verdedigde Akzo Nobel zich nog hevig tegen de overnamepogingen van PPG. Een overname door PPG leek een logische combinatie, en zou voor aandeelhouders een enorme meerwaarde opleveren. Daarom nam Mercurius op dat moment een positie in een turbo Akzo Nobel op in de offensievere portefeuilles.

Inmiddels zijn we een jaar verder en is de rust wedergekeerd bij Akzo Nobel. De overname door PPG ging niet door, de chemietak is verkocht en de focus ligt nu bij de verf en coatings. Ook de activistische aandeelhouders van Elliott lijken zich bij de situatie te hebben neergelegd.

Aandeelhoudersvergadering rustig verlopen

Op donderdag 26 april was Mercurius aanwezig bij de aandeelhoudersvergadering van Akzo Nobel. We waren vooral benieuwd of er vanuit de aandeelhouders nog kritische vragen of opmerkingen kwamen, en hoe het bestuur van Akzo de toekomst van het bedrijf voor zich ziet. De vergadering verliep relatief rustig, al liet een aantal institutionele partijen wel weten dat ze van mening waren dat de commissarissen niet in het belang van de aandeelhouder gehandeld hebben in de situatie met PPG.

Het bestuur wilde vooral de positieve verwachtingen voor de komende jaren naar voren brengen. Door verdere kostenbesparingen verwachten ze in 2020 een winstmarge van 15% te bereiken.

Opwaarts potentieel minder interessant

Mercurius nam in eerste instantie positie in Akzo om te kunnen profiteren van een eventuele overname door PPG. Toen deze overname van de baan was beloofde het bestuur zelf een meerwaarde voor de aandeelhouders te gaan creëren. De verkoop van de chemietak zou hieraan moeten bijdragen. In afwachting hiervan hield Mercurius de positie in Akzo aan.

Inmiddels is de chemietak verkocht en de prijs hiervan dus vastgesteld. Hier zal in de toekomst dus geen meerwaarde voor aandeelhouders vandaan komen. Wel steeg de koers van het aandeel Akzo een paar procent op de dag van de bekendmaking van de verkoop.

Daarnaast lijkt de kans klein dat de verf-tak van Akzo die overblijft alsnog overgenomen zal worden. PPG lijkt haar interesse te zijn verloren, waardoor Akzo op eigen kracht verder zal moeten groeien.

Mercurius neemt 35% winst

Mercurius verwacht dat er op korte termijn geen grote wijzigingen in de huidige situatie zullen plaatsvinden. Dit betekent ook dat we geen redenen zien waarom de koers van het aandeel van Akzo in de komende periode een stijgende trend zal laten zien. Daarnaast staat de turbo in Akzo nu 35% hoger dan een jaar geleden. We vonden het deze week dan ook een mooi moment om afscheid te nemen van deze posities in Akzo Nobel in onze portefeuilles. Ondanks het uitblijven van een overname is er desondanks een mooi rendement op deze positie behaald.

 

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven