Ontwikkelingen bij HAL

Lees het artikel als PDF

Op donderdag 17 mei was Mercurius aanwezig bij de aandeelhoudersvergadering van Hal. Daarnaast zagen we Hal de afgelopen week in het nieuws langskomen met een overname. Wat zijn de huidige ontwikkelingen bij Hal?

Aandeelhoudersvergadering straalt rust uit

Ondanks de koersdaling van het afgelopen jaar verliep de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) relatief rustig. Zoals we van Hal gewend zijn blijft de blik op de lange termijn gefocust. Het management gaf aan dat de onderliggende bedrijven die gerelateerd zijn aan olie weer hogere verwachtingen voor de komende jaren hebben, nu de olieprijs weer wat hoger en stabiel is. Daarnaast zijn bij Safilo, ook een onderliggende positie, de problemen op IT-gebied grotendeels verholpen. Ook bij dit bedrijf zijn de vooruitzichten daarom weer positief.

Wel kwam er een opmerking uit de zaal dat er de laatste tijd weinig activiteit te zien was op het gebied van nieuwe investeringen door Hal. Het bedrijf heeft nog meer dan €2 miljard aan liquide middelen op de balans staan, dus daar ligt niet het probleem. Zoals te verwachten reageerde het management hierop door te stellen dat ze niet koste wat kost investeringen willen doen, maar geduldig doorzoeken naar investeringsmogelijkheden.

Het was echter nog geen week na deze vergadering dat Hal betrokken was bij een nieuwe investering via één van haar onderliggende posities.

Broadview koopt Westag

Afgelopen woensdag 23 mei kwam naar buiten dat Broadview (voor 97,4% eigendom van Hal) het Duitse Westag overneemt. In totaal zal deze overname ongeveer €170 miljoen kosten. Westag is een producent van houten interieurproducten. Volgens analisten van KBC hebben ze hiermee een goede deal gedaan, omdat er veel kostenvoordelen behaald kunnen worden. KBC verhoogde daarom het koersdoel van Hal met €6 naar €158.

Chart Industries

Een ander positie waar Hal in deelneemt via Broadview is Chart Industries. Broadview heeft hierin een belang van bijna 9%. Chart Industries produceert industriële gassen en warmte omvormers voor onder meer medische toepassingen. Het is beursgenoteerd in de VS en noteert sinds 1 januari al 36% hoger. In het afgelopen boekjaar heeft Broadview haar belang met ongeveer 1% verhoogd.

Hal wel degelijk bezig met goede deals

Ondanks de periode waarin minder nieuwe deals van Hal naar buiten kwamen blijft het bedrijf dus wel degelijk bezig met het zoeken naar nieuwe buitenkansjes. Wij hadden dat vertrouwen uiteraard al, maar het is altijd fijn omdat bevestigd te zien worden met nieuws zoals dat van deze week.

De discipline van het management en het herstel van de operationele resultaten bij haar deelnemingen (al dan niet geholpen door een hogere olieprijs) boezemen ons voldoende vertrouwen in. Na enkele moeilijke kwartalen lijkt Hal nu bezig met een herstel. Sinds het begin van dit kwartaal staat de koers ruim 4% hoger, daarnaast is er ruim 4% dividend uitgekeerd. Een totaalrendement van bijna 9%.

Mercurius Vermogensbeheer heeft een positie in Hal in voor alle beheerportefeuilles.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven