ING: Goede cijfers slecht ontvangen?

Lees het artikel als PDF

ING publiceerde afgelopen woensdag 9 mei haar cijfers over het eerste kwartaal van 2018. Deze cijfers leken voornamelijk positief, maar desondanks daalde het aandeel ING. Hoe komt dit, en wat verwachten we voor de komende periode?

Winst hoger dan verwacht

Op het eerste gezicht lijken de cijfers positief. ING wist een kleine winstgroei te realiseren, waar een daling voorspeld was. Daarnaast kreeg ING er ongeveer 400.000 klanten bij, onder andere afkomstig uit Australië en Duitsland. Ook in Nederland was er een kleine stijging van het aantal klanten. Ook de uitstaande kredieten lieten de grootste groei in de afgelopen tijd zien. Deze uitstaande kredieten stegen in het eerste kwartaal met €12,3 miljard. Dit zijn voor de bank positieve signalen.

Toch daalde het aandeel

Ondanks de eerder genoemde cijfers liet het aandeel van ING de afgelopen week een daling van zo’n 4% zien. In een week waarin de AEX een procent steeg is dat toch opmerkelijk. Een mogelijke verklaring hiervoor is de verdeling van de inkomsten uit verschillende divisies. Banken proberen meer te gaan verdienen aan adviesactiviteiten en andere dienstverlening, om zo minder afhankelijk te worden van rente inkomsten. De inkomsten uit deze categorie vielen juist wat tegen.

Analisten niet enthousiast

Daarnaast kan ook het oordeel van analisten invloed gehad hebben op het aandeel ING. Een analist van Morgan Stanley zag dat ING de winstverwachtingen overtrof, maar is verder niet onder de indruk van de cijfers. Hem viel op dat de prestaties in België bijvoorbeeld wat tegenvielen. Daarnaast zijn er vraagtekens of ING haar dividendbelofte na 2018 kan realiseren, aangezien de bank grotere kapitaalbuffers zal moeten achterhouden voor aankomende nieuwe regulering (Basel IV). Analisten van KBC Securities blijven kritisch over het plan voor kostenreductie, en vragen zich af of dit haalbaar is. Deze oordelen kunnen de stemming op de beurs voor het aandeel ING beïnvloed hebben.

Mercurius houdt blik op lange termijn

Vorige maand nam Mercurius wederom een positie in lange termijn call-opties ING in de offensievere portefeuilles op. Deze strategie droeg in 2017 al bij aan ons rendement, en ons vertrouwen in ING is onverminderd. Mercurius heeft de opties gekocht toen het aandeel ING relatief laag genoteerd stond. Daarnaast is er gekozen voor opties met een lange looptijd, om korte termijn schommelingen in de koers te kunnen opvangen. Voor de lange termijn verwachten we dat ING haar groei zal doorzetten, en de kosten verder af zal bouwen zoals dat nu al gebeurt.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven