Sofina PG: De Private Equity Parels, hoog rendement, spreiding en verhandelbaar!

Lees het artikel als PDF

Private Equity in onze portefeuilles

Hoe varen ze in 2018? 

Mercurius Vermogensbeheer streeft ernaar om liquide portefeuilles voor haar relaties te bouwen. Dit houdt in dat we, indien nodig, binnen 5 werkdagen de volledige portefeuille moeten kunnen liquideren. Dit is niet direct een eigenschap die past bij private equity beleggingen die vaak een langdurig en illiquide karakter hebben. Toch hebben we enkele posities in portefeuille die in niet beursgenoteerde bedrijven beleggen (private equity dus) maar zelf wel liquide zijn. We belichten twee van deze posities: Sofina en Partners Group. Hoe presteerden zij in het eerste half jaar?   

De Belgische HAL…

Sofina, ook wel de Belgische HAL genoemd, heeft een uitzonderlijk goed eerste half jaar achter de rug. De strategie die de houdstermaatschappij enige jaren geleden heeft ingezet waarbij er geïnvesteerd wordt volgens drie lijnen, rendeert goed. Het bedrijf investeert in waarde bedrijven, groei en haar eigen Venture Capital (VC) en Private Equity (PE) tak. Een belangrijke graadmeter is de boekwaarde van de onderliggende belangen. Per eind 2017 was die € 168,- per aandeel om per eind juni te stijgen tot € 183,-, een toename van 8,9%. De beurskoers van het aandeel steeg in dezelfde periode van € 131,50 naar € 148,-, een stijging van 12,85%. De korting die een houdstermaatschappij als Sofina doorgaans ook heeft ten opzichte van de boekwaarde daalde dus iets maar is nog steeds een gezonde 20%.  

…de belangrijkste mutaties…

Belangrijk is het om te kijken naar de onderliggende posities en de mutaties daarin. Die geven een goed beeld van de toekomstige potentie van het aandeel. Zo nam Sofina een 25% belang in Biotech Dental, een Franse onderneming met een focus op het digitaliseren van gebitsrestauratie werkzaamheden en implantaten. De VC/PE tak investeerde € 1 miljoen in Theodorus, die spinoffs van de Vrije Universiteit in Brussel ondersteunt. Dit leverde al meerdere beursgangen op en de creatie van ruim 500 banen. In de groeitak werd de eerste klapper gerealiseerd met de verkoop van de Indiase online retailer Flipkart aan WalMart voor $ 20 miljard. Sofina hield hier een belang van 2% in. Sofina kocht in het afgelopen halfjaar ook een nieuw belang in India, Bira91 een brouwer van premium bier werd aan de portefeuille toegevoegd. In de VS kocht Sofina Grand Round, een platform dat zich richt op gezondheidzorg, waarbij werknemers van aangesloten bedrijven versneld in contact worden gebracht met lokale en nationale specialisten. De focus van Sofina op directe investeringen in snelgroeiende bedrijven en technologieën maakt het bedrijf voor ons een aantrekkelijke belegging.    

…en het Zwitserse Partners Group…

Naast Sofina houden we sinds begin dit jaar in neutrale en offensievere portefeuilles een positie in het Zwiterse Partners Group (PG). PG beschreven we eerder dit jaar in de nieuwsbrief. Bij de halfjaarcijfers maakt het bedrijf bekend een 8% groei in het beheerde vermogen te hebben gerealiseerd. Er werd voor $7,7 miljard in nieuwe projecten geïnvesteerd. Dat geld werd onder meer in duurzame energie, communicatie, logistieke centra en appartementen belegd.  De koers van het aandeel steeg vanaf 1 januari met 10,6%.   

…met Nederlandse investeringen.

In de afgelopen periode versterkte Partners Group haar Nederlandse positie met investeringen in offshore windparken bij Borselle en de aankoop van transportbanden producent Ammeraal voor € 1 miljard. Een week later kocht Partners Group een Italiaanse branchegenoot van Ammeraal en voegde beide bedrijven samen onder een nieuwe naam.

Een win, win, win….

Zowel Sofina als PG vormen een unieke mogelijkheid om voor onze relaties op een liquide en succesvolle manier te beleggen in PE. We realiseren hiermee diversificatie in de portefeuilles, en verhogen het rendement zonder de cliënten voor meerdere jaren verplichtingen aan te gaan. 

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven