De laatste ronde voor Sky

Lees het artikel als PDF

Mr Murdoch & Mr Roberts

De laatste ronde… 

Sinds februari van dit jaar strijden de mediamagnaten Rupert Murdoch en Brian Roberts om de controle van Sky Group. Murdoch via 21st Century Fox (hierna 21CF) en Roberts via Comcast. Hoewel Comcast op dit moment het leidende bod heeft met £ 14,75, hebben de aandeelhouders zich nog niet vastgelegd. Alles is daarmee nog mogelijk. In september moet er wel een beslissing vallen volgende de Britse Takeover panel regels waar deze overname onder valt. De laatste ronde dus heren..   

De biedingsstrijd…

De biedingsstrijd is gecompliceerd. 21CF heeft al een belang van 39% in Sky. Dit belang heeft Murdoch inmiddels verkocht aan Disney, met de verplichting om ook de resterende 61% door te leveren als Murdoch die in handen krijgt. 21CF heeft £ 14,- geboden. Disney heeft het belang in Sky de kroonjuwelen van de transactie met 21CF genoemd. Ook Comcast is bijzonder gebrand op Sky. Binnen 24 uur nadat 21CF haar bod verhoogde naar £ 14,-, verhoogde Comcast naar £ 14,75. In eerste instantie moesten aandeelhouders hun stukken aan Comcast aanbieden op 22 augustus.    

…beleggers houden de kaarten tegen de borst…

Op het moment dat beleggers hun stukken hebben aangeboden kunnen ze niet meer terugtrekken. Mocht Murdoch dan nog met een hoger bod komen dan kunnen ze daar dus niet van mee profiteren. Het aangemelde percentage is dus een sterke indicator voor het vertrouwen van beleggers in een nieuw verhoogd bod. Hoe lager de aanmelding hoe hoger men de kans op een nieuw bod inschat. Op 22 augustus bleek dat minder dan 1% van de aandeelhouders van Sky had aangemeld. Een sterke indicatie dat de markt rekening houdt met nog een rondje van Murdoch en Roberts. In onze nieuwsbrief van 21 juli schreven we al dat er voor beide partijen zwaarwegende argumenten zijn om het bod te verhogen. Ofwel halen ze hiermee de kroonjuwelen Sky binnen, ofwel zorgen ze ervoor dat hun (aarts) rivaal dieper in de buidel met tasten. Beleggers lijken daar dus rekening mee te houden.     

…tot het laatste moment…

Beleggers houden dus hun kaarten tegen de borst en Comcast heeft de aanmeldingsperiode voor haar bod (noodgedwongen) verlengd tot 12 september. 21CF heeft tot 22 september om haar bod finaal te verhogen. Als er dan geen winnend bod is dan kan er een veiling worden georganiseerd door de Britse Takeover Panel.    

…de laatste ronde eindigt 22 september.

Vooralsnog gaan we er dus vanuit dat 21CF voor 22 september haar bod voor Sky zal verhogen en dat Comcast daar naar alle waarschijnlijkheid nog overheen komt. De komende 3 weken gaan dus beslissend worden voor onze posities in Sky.

We houden positie.

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor haar offensievere portefeuilles een positie in Turbo’s op Sky. Hiermee profiteren we met een hefboom van de koersbewegingen van Sky.   

 

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven