HAL, hoe hangt de vlag erbij?

Lees het artikel als PDF

Bagger cijfers voor HAL

Boskalis vertroebelt het beeld?

 

Op woensdag 29 augustus publiceerde HAL haar tussentijdse rapport. Afboekingen bij Boskalis zorgde voor een daling van de winst per aandeel van € 2,86 naar € 0,60 per aandeel. Over de eerste 6 maanden van dit jaar leverde het aandeel al 5,7% (excl. € 3,- dividend) in. De koers eindigde het eerste halfjaar op € 145,-. Hoe verhoudt zich dat tot de onderliggende waarde en wat mogen we de rest van het jaar verwachten?   

De beursgenoteerde portefeuille…

HAL heeft positie in een aantal beursgenoteerde ondernemingen waarvan GrandVision het grootste belang is. GrandVision maakt 34% van de nettovermogenswaarde (nav) van HAL uit. GrandVision verloor in het eerste half jaar zo’n 10% op de beurs aan waarde. De gezamenlijke positie van de beursgenoteerde bedrijven van Hal daalde met € 320,- in het eerste halfjaar. Dat is zo’n € 10,- per aandeel. Tot 24 augustus herstelde die waarde weer met € 6,12.     

…werd geraakt door problemen bij baggeraar Boskalis…

Naast GrandVision heeft HAL posities in Vopak, SBM Offshore en Boskalis. Boskalis had in de verslag periode afboekingen te nemen voor € 380 miljoen. HAL moet daarvan een verlies van € 137 in haar boeken verwerken. Het gaat om een eenmalige afboeking voor het zeetransportonderdeel, Dockwise, dat in 2014 door Boskalis van HAL (!) gekocht werd. Met deze afboekingen lijkt de ergste pijn genomen te zijn. Wij verwachten geen verdere negatieve effecten van Boskalis op de waarde van HAL.      

…en mooie investeringen in niet beursgenoteerde bedrijven …

Naast de beursgenoteerde bedrijven heeft HAL natuurlijk ook een sterke positie in niet beursgenoteerde bedrijven, zoals FD Mediagroep, Munt Hypotheken, Koninklijke Ahrend, Infomedics (waar de auteur zijn tandartsrekeningen van krijgt). Een sterke focus ligt hierbij op de bouwsector waar HAL via Timber Building Supplies Holland N.V. en dak en gevelbekleder Trespa in vertegenwoordigd is. Met de aantrekkende economie in het algemeen en bouwsector in het bijzonder moet de waarde van deze ondernemingen aanzienlijk verbeterd zijn. Deze niet beursgenoteerde onderdelen van de portefeuille worden slechts een maal per jaar gewaardeerd.   

…en Coolblue als belangrijkste groeiparel.

Binnen het niet beursgenoteerde segment geldt CoolBlue als de groeiparel. Het bedrijf heeft ten doel gesteld om de omzet in 2018 de grens van € 1,5 miljard te laten doorbreken. In 2017 behaalde CoolBlue € 1,2 miljard omzet.  

Verbeteringen in de economie moeten zichtbaar worden bij HAL…

De verbetering van de omstandigheden bij de bedrijven waar HAL in geïnvesteerd is moeten nu ook zichtbaar worden in de koers van het bedrijf zelf.   De nav was per 31 december 2017 nog € 151,45 per aandeel. De premie die het aandeel begin 2016 had is daarmee verdwenen. Gebruikelijker is het dat houdstermaatschappijen zoals HAL tegen een korting handelen t.o.v. de nav. Om dit goed te beoordelen moeten we wachten tot begin 2019 wanneer de geactualiseerde nav bekend wordt gemaakt. Mercurius Vermogensbeheer heeft voor al haar beheer portefeuilles een positie in HAL Trust. Hoewel deze positie de afgelopen tijd geen positieve bijdrage aan het rendement heeft geleverd, handhaven we de positie wel. We houden vertrouwen in de kwaliteit van het management en profiteren van een liquide belegging in niet beursgenoteerde bedrijven als Munt Hypotheken, Trespa en Coolblue. Daarnaast verwachten we dat het aandeel zal gaan profiteren van de aangetrokken economie en de vermogensgroei zal kunnen hervatten.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven