Timmermans wordt Offermans

Lees het artikel als PDF

Zwakke compliance kritiek voor ING

ING heeft strafvervolging in 4 witwaszaken afgekocht voor in totaal € 775 miljoen. Het rapport van het OM laat zien dat er geen natuurlijke personen bewust verantwoordelijk waren voor het falende beleid maar dat de organisatie grote achterstanden heeft en ernstig tekortschiet in haar risicobeleid. Moeten beleggers afscheid nemen? 

Een, twee, drie, verder kijken we nie…

Uit het interne rapport komt een schokkend beeld naar voren. Om de werkdruk te beperken werden slechts 3 verdachte transacties per dag onderzocht. Deze methode van aftoppen van het aantal meldingen werd tussen 2010 en 2016 gehanteerd door de bank. Informatie van cliënten over zichzelf werd niet of nauwelijks geverifieerd. Door deze beperkingen zijn mogelijke witwastransacties niet gecontroleerd en niet meer te achterhalen. Het leverde de bank een mega boete op, en dat is slechts het begin…    

…uit OM rapport blijkt dat het aan compliance schort…

Uit rapporten van het OM blijkt dat business boven compliance ging. Aanwijzingen van DNB en ECB werden niet opgevolgd. Uit interne presentaties van ING Benelux blijkt dat de achterstand op gebied van compliance een “kritieke omvang” heeft. De IT-systemen die de bank gebruikt blijken niet geschikt om aan de eigen veiligheidscriteria te voldoen. Begin september werden de Chief Information Officers van zowel Nederland als België vervangen. Dit zal de opmaat zijn voor verregaande hervormingen van de controlesystemen van de bank. Het feit dat DNB en de ECB ondanks de geconstateerde tekortkomingen niet hebben opgetreden geeft ernstig te denken over de rol van deze toezichthouders.      

…boete en hogere kosten knagen aan de winst…

In het derde kwartaal van 2017 maakte ING een nettowinst van € 1,376 miljard. In het derde kwartaal van 2018 gaat er dus € 775 miljoen af aan boetes. Daarnaast zal ING (fors) moeten investeren in de benodigde verbeteringen van de IT-systemen. Het is lastig in te schatten hoeveel kosten daarmee gepaard gaan maar uitgaande van € 1 miljard aan extra kosten, dan zou dat een 13% daling van de brutowinst veroorzaken (op basis van gelijkblijvende omzet). De winst per aandeel zou dan rond de € 1,12 uitkomen. Historische gezien heeft ING Groep gehandeld voor een koerswinst verhouding van 11 tot 12. Daarmee zou een waardering van € 12,- tot € 13,- zeker niet onrealistisch zijn. In de afgelopen dagen kwamen onder meer Goldman Sachs en Citigroup met koopaanbevelingen en 12-maands koersdoelen van € 16,-.

…Timmermans geofferd….

De politieke druk op de top van ING is groot. Het bestuur is in de tweede kamer ontboden om tekst en uitleg te geven. Topman Ralph Hamers, eerder onder vuur vanwege forse salarisverhogingen, gaf met zijn bestuur de bonussen van dit jaar op. Een paar dagen later werd de CFO, Koos Timmermans geofferd. Door Koos op het altaar te leggen, lijkt de druk op Ralph Hamers iets afgenomen. De kans dat ook hij zal aftreden is klein. Hamers is de drijvende kracht achter de vernieuwing van de bank die grote commerciële successen heeft gebracht. De cliëntenbasis groeit de afgelopen jaren goed, en de bank loopt voorop in de fintech ontwikkelingen.  Hamers kan voorlopig dus zijn werk afmaken, hetzij gehavend.

…aandeelhouder’s geduld beproefd.

Voor aandeelhouders betekent het dat ze geduld moeten hebben. De boete en extra kosten drukken de winst op korte termijn. Wel is er duidelijkheid over de commerciële koers van de bank, die zal ongewijzigd blijven. De ontwikkelingen op het gebied van fintech maken de bank tot een van de aantrekkelijkste in Europa. Nu de compliance issues fundamenteel worden aangepakt zal de bank eigenlijk alleen maar aantrekkelijker worden. Een iets hogere koerswinst verhouding lijkt op termijn dan ook mogelijk. Voor de komende maanden zal het voor de aandeelhouders echter een kwestie van geduld worden, tot de eerste vruchten en kosten van het nieuwe compliance beleid zichtbaar worden.  

We houden positie.

Mercurius Vermogensbeheer heeft in diverse portefeuilles een positie in ING. Gezien de correctie in de koers van ING hebben wij op dit moment geen aanleiding om deze te wijzigen.    

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven