Minder groei, meer risico?

Lees het artikel als PDF

Wat vertelt de correctie ons? 

De malaise voor beleggers heeft geen direct aanwijsbare reden. In de vorige nieuwsbrief schreven we over oude wijn ofwel oude pijndossiers zoals renteverhogingen, handelsoorlogen, brexit en Italiaanse begrotingszorgen als oude dossiers die nu de daling veroorzaken. Geen reden tot zorg, of toch wel?            

Lange tijd eenzijdigheid…

Het beleggingsjaar 2018 lijkt de boeken in te gaan als een atypisch jaar. Na een euforische start in januari keerde het rentespook terug in februari. Later schaarde andere pijndossiers zich daarbij. In de tussentijd leken beleggers zich weinig van de bedreigingen aan te trekken. De Amerikaanse beurs leidde onder aanvoering van zogenaamde FANG (en technologie) –aandelenbeleggers naar winsten. Overige sectoren en landen presteerden veel minder. Een eenzijdig gedragen rally dus.

…onder goed economisch gesternte…

Economische ontwikkelingen waren in de tussentijd goed. Een sterke groei van de economie, de VS wederom voorop door belastingverlagingen, maar zeker ook in Europa, Japan en China. Toch zijn dat niet de drijfveren voor een goed beleggersklimaat. Beleggers kijken voornamelijk naar de toekomstige winsten, cijfers uit het verleden zijn veel minder belangrijk. Om de huidige turbulentie op de markten te begrijpen moeten we dus vooruitkijken en een inschatting maken van de risico’s die voor ons liggen.

…onterechte depressie zonder recessie..

Als we de onzekerheden op de markt analyseren dan blijven er twee grote dossiers over; de handelsoorlog tussen de VS en China en de effecten van renteverhogingen in de VS. Natuurlijk zijn de verkiezingen in de VS, Brexit en patstelling tussen Rome en Brussel ook van belang maar in de kern gaat het om de groeivoet van de economie (rendement) en de risicovrije voet (rente). Als de rente snel naar hogere niveaus gaat dan kunnen beleggers hun geld ook veilig wegzetten in staatsobligaties. Groei is van belang omdat we hoge koersen alleen kunnen rechtvaardigen als de toekomstige winsten hoger zijn dan nu. Met de correctie van deze maand lijken beleggers een recessie in te prijzen. Blijft die uit dan is de correctie onterecht en biedt dit niveau een geweldig instapmoment. Wat zijn de kansen op een recessie?     

…die door de handelsoorlog kan komen..

De kans dat er een recessie komt lijkt vrij klein. De enige oorzaak die dat nu zou kunnen hebben is een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen China en de VS. Die handelsoorlog duurt veel langer dan gedacht. Daar waar de conflicten met de EU, Canada en Mexico snel waren opgelost, duurt het conflict met China langer dan gedacht. Dat brengt nieuwe gevaren met zich mee. Hoe langer het duurt, hoe dieper het gaat en hoe moeilijker het op te lossen wordt. Daar waar het in beginsel om oneerlijke concurrentie ging, gaat het nu ook om de schending van intellectueel eigendom en nationale veiligheid. Daarnaast voelen beide landen (en de rest van de wereld) de gevolgen al. Een aantal bedrijven (zoals Caterpillar) heeft bij haar cijfers gewaarschuwd voor de effecten die bij hen al voelbaar zijn. Tarieven werken kostenverhogend, zorgen dus voor inflatie zonder positieve bijdrage aan de economie. De beurs in China staat inmiddels meer dan 20% lager dan aan het begin van het jaar en Chinese aandelen zijn te koop tegen een fractie van de waardering die hun Amerikaanse concurrenten krijgen. Ook voor Trump is er druk om tot een oplossing te komen. De Chinezen kunnen bijvoorbeeld stoppen met het opkopen van Amerikaanse staatsobligaties waardoor de rente in de VS verder stijgt. Daarnaast is een dalende beurs een smet op het imago van Donald (al is het natuurlijk nooit zijn schuld). Trump heeft aangekondigd de tarieven begin 2019 verder te verhogen. Op 30 november ontmoet Xi Ping Trump tijdens de G20 in Argentinië. Dit zou de eerste mogelijkheid zijn om een akkoord te sluiten. Een akkoord op dit niveau wordt tenslotte door de leiders gesloten, niet door de adjudanten. Als het conflict uit de weg is kan de wereldhandel weer floreren, althans als de rente niet te hard stijgt…

…of door (gebrek aan) gewauwel van Powell.

De andere grote bron van zorg is de stijgende rente. Zolang de rente niet te hard stijgt kan de huidige economische groei dat aan. Het is lastig dat we nu een nieuwe FED voorzitter hebben. Juist in deze periode is het goed om te weten wat het pad is dat de FED gaat volgen. Powell moet leren communiceren zoals we begin maart in deze nieuwsbrief al schreven. Het wordt hem extra lastig gemaakt door Trump die alles wat Powell zegt, genadeloos zal afstraffen. Powell loopt dus op ijs, maar we mogen erop rekenen dat de FED de rente niet te snel zal laten oplopen zeker nu het handelsconflict de bedrijfswinsten lijkt te raken en de economische groei dreigt te verzwakken.

Conclusie?

We mogen een nerveuze beurs verwachten tot eind november (G20). Als Xi Ping en Trump dan een akkoord sluiten zal er een krachtig beursherstel mogelijk zijn. Powell zal een gebalanceerd rentebeleid voeren waarbij beleggers zullen wennen aan de nieuwe renteomgeving. Balanslezen wordt weer een vak en de correctie van oktober 2018 zal de geschiedenis in gaan als een mooi instapmoment.    

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven