Trump in Trouble?

Lees het artikel als PDF

De tussentijdse verkiezingen in de VS zijn achter de rug en hebben geen grote verrassingen opgeleverd. De democraten veroverden het congres en de republikeinen behielden de senaat. Dreigt er daarmee een verlammende patstelling in Washington? En wat betekent dat dan voor Wall Street?

Nieuwe verhoudingen…

Zoals verwacht is Trump zijn meerderheid kwijt. In het Congress kunnen de democraten nu onderzoeken laten instellen tegen de president. Zo zullen zijn belastingaangiften opnieuw onderwerp van discussie worden en kunnen de democraten de gangen van meerdere republikeinen nagaan. De grote bonus is voor hen natuurlijk de mogelijkheid om een impeachmentprocedure te starten tegen Trump. Daartoe zullen de uitkomsten van het Mueller onderzoek aanleiding moeten geven.

…verscherpte tegenstellingen…

Het lijkt erop dat Trump na de verkiezingen nog feller van leer trekt. Zo haalde hij ongekend hard uit naar de media, noemde hij de roep van Macron om een Europese strijdmacht een belediging terwijl hij op weg was naar Parijs voor een ontmoeting met Macron, en verving hij openbaar aanklager Jeff Sessions door Matthew Whitaker, die in het verleden uiterst kritisch was over het onderzoek van Mueller. Ook de retoriek richting China lijkt de afgelopen dagen ter verharden, reden voor beleggers om vrijdag weer winsten te nemen na een oplichtingsrally eerder in de week.

…met gedane zaken…

Voor beleggers zijn de belangrijkste wijzigingen al doorgevoerd. De belastingverlaging die Trump eind vorig jaar doorvoerde kan door de democraten niet meer teruggedraaid worden en ook de deregulering is een gepasseerd station. De belastingmaatregelen zullen de komende kwartalen nog (afnemende) ruggenwind voor beleggers verzorgen terwijl deregulering haar vruchten nog moet gaan afwerpen.

…en gezamenlijke belangen…

Toch zijn er ook gezamenlijke belangen voor de republikeinen en democraten. Beide zijn het over eens dat er grote investeringen in infrastructuur nodig zijn en dat de gezondheidszorg in de VS veel te duur is en hervormd moet worden. Ook hernieuwde handelsverdragen zijn in het belang van beide partijen.

Conclusie

De macht van de democraten in het congres zal niet heel zichtbaar worden op Wall Street. De belangrijkste punten heeft Trump in de eerste twee jaar al doorgevoerd en bijvoorbeeld de controversiële dossiers zoals de bouw van een muur zijn moeilijker te realiseren. Het congres gaat in de VS ook over het budget dus zal het voor Trump moeilijker worden om bepaalde plannen te financieren. Men zou kunnen beargumenteren dat een democratisch congres gunstiger is voor de druk op de overheidsfinanciën.

De druk op Trump zal verder toenemen door de onderzoeken en uitkomsten daarvan. De bemoeienis van Trump bij de betalingen aan ondermeer Stormy Daniels zijn daar een voorbeeld van en kunnen aanleiding zijn voor fellere uithalen van Trump om de aandacht op andere zaken te vestigen.

Met het afronden van de tussentijdse verkiezingen is het startschot gegeven voor de presidentverkiezingen voor 2020. Trump blijft op campagne modus staan met felle en controversiële uitspraken, maar zal tevens proberen om Wall Street te blijven paaien om zo mooie sier te kunnen maken met hogere koersen. Volgende stop? Een handelsakkoord met China, mogelijk te sluiten tijdens de G20 in Buenos Aires op 30 november…

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven