Abonnement bij de groenteboer?

Lees het artikel als PDF

Apple aandelen in de spotlight.

Blik op de toekomst; Apple gaat haar verdienmodel aanpassen. De klant betaalt in de toekomst een vast maandelijks tarief, waarmee je diensten afneemt zoals iCloud, iTunes, etc. en dat gaat betekenen dat de hardware op ieder moment inwisselbaar is voor het nieuwste model. Nooit meer een te oude iPhone dus!

Terug naar het heden; Waarom is het aandeel zo afgestraft op de beurs de afgelopen maand?

Een stroom aan negatief nieuws…

Op 1 november presenteerde Apple kwartaalcijfers over haar fiscale 4de kwartaal eindigend op 29 september. Met vlag en wimpel versloeg ze de verwachtingen met $62.9 miljard omzet voor het kwartaal, een groei van 20% ten opzichte van vorig jaar. Voor haar aandeelhouders was het echter allemaal niet genoeg, want Apple gaf voor de komende tijd lagere omzetverwachtingen aan dan waar analisten op rekenden. 

Leveranciers geven waarschuwing

Tegenvallende logistieke cijfers omtrent verschepingen van onderdelen voor de iPhone baarden de markt zorgen. Ten minste vier leveranciers van iPhone onderdelen gaven een omzetwaarschuwing af in de week die op de kwartaalcijfers volgde. Het Oostenrijkse AMS AG maakt sensors voor 3D beelden, deze worden gebruikt in de iPhone voor gezichtsherkenning. Qorvo uit North-Carolina maakt chips voor smartphones. Lumentum maakt 3D sensors voor de selfie camera’s, 30% van haar omzet komt van key account Apple. Japan Display maakt high-end lcd schermen zoals in de iPhone XR. Al deze bedrijven gaven in dezelfde week aan dat de verwachte vraag sterk naar beneden bijgesteld diende te worden. 

Chinese verkopen vallen tegen

China is de belangrijkste afzetmarkt voor Apple en is een hard groeiende markt. Voor de laatste drie nieuwe modellen iPhones die gelanceerd zijn (XS, XR, XS Max), blijken verkopen echter tegen te vallen. De markt reageerde fel op geruchten naar aanleiding van een artikel in de South China Morning Post dat de verwachte productie van de nieuwe iPhones met 30% naar beneden bijgesteld diende te worden, naar aanleiding van verlaagde orders voor onderdelen van de telefoons. Daarnaast wordt een sterkere concurrentie van o.a. Huawei genoemd als een van de oorzaken van lagere groei.

De afgelopen jaren is de iPhone het paradepaardje van Apple geweest, zo maakte deze smartphone ook haar eigen iPod overbodig. Ook het steeds duurder maken van de producten heeft er niet toe geleid dat sales tegenvielen, zo is het nieuwste model de iPhone X geïntroduceerd voor $1000,-.

Bij het rapporteren van de kwartaalcijfers gaf Apple aan dat zij zullen stoppen met het rapporteren van gedetailleerde aantallen en omzet van de iPhone. Het bedrijf gaat meer nadruk leggen op de omzet uit services. Hardware bedrijven zijn vaak lager gewaardeerd ten opzichte van softwarebedrijven. Apple wil meedoen in de trend om de lucratieve “subscription-based business” uit te breiden.

Conversie van business model

Apple komt prominent naar buiten in haar kwartaalcijfers met het bericht dat haar diensten een record omzet hebben behaald van $10 miljard. Hiermee wil ze kapitaliseren op de 700 miljoen iPhones die er naar verwachting eind 2018 actief zullen zijn. De omzet van de Apple’s diensten bedragen nu slechts 16% van de totale omzet, hier is duidelijk nog veel groei te behalen.

Apple; barometer van de economie ?

Apple weerspiegelt het consumentenvertrouwen zowel in China als in de US en de onzekerheden omtrent de handel tussen China en de VS. Maar meer nog dan dat het aandeel Apple weerspiegelt hoe de tech/retail sector erbij staat, weerspiegelen de wereldwijde aandelenmarkt juist hoe het met Apple gaat. De enorme marktwaardering betekent ook dat haast geen enkel fonds en geen enkele belegger om Apple heen kan. Het heeft een weging in de MSCI World index van 2,8%. Of u belegt in Amerikaanse aandelen trackers, een technologiefonds, een wereldwijd aandelenfonds of een emerging market fonds, in alle gevallen is de kans groot dat u Apple tegenkomt.

Apple is namelijk zó groot, dat ze eerder dit jaar toen de koers piekte de magische grens van een triljoen dollar bereikte. Om wat perspectief te brengen, spellen we de cijfers graag voor u uit.

De hele Amerikaanse mediasector (inclusief Netflix, Comcast, Disney, AT&T) is zo’n 860 biljoen dollar waard. Apple is bezig haar eigen diensten op te zetten in AppleTV.

De wereldwijde autosector (incl. VW, GM, BMW, Tesla, Daimler) was ten tijde dat Apple 1 triljoen waar was zon 960 biljoen waard. Ondertussen is Apple zelf ook druk aan het investeren in een zelfrijdende auto.

De Amerikaanse bankensector (City, BofA, Wells Fargo, JPM) is opgeteld nog net iets meer waard dan Apple, maar grootse plannen staan op de rol voor ApplePay.

Conclusie

De markt heeft duidelijk moeite met de beslissing van Apple om haar iPhone verkoopcijfers niet langer te publiceren. Daarnaast hebben de winstwaarschuwingen van leveranciers een behoorlijke duit uit het zakje gehaald. Vanaf het hoogste punt van $ 233,- daalde het aandeel naar niveaus van zo’n $174,-, en daarmee is het aandeel in correctieterrein beland. Beleggers lijken over het hoofd te zien dat de aantallen verkochte iPhone er veel minder toe doen als het bedrijf succesvol is in het uitrollen van een servicemodel. Daarnaast heeft het veel veelbelovende nieuwe ontwikkelingen zoals ApplePay, en zelfrijdende auto’s. Tot slot is er de kaspositie van bijna $ 14,- per aandeel en jaarlijkse winst per aandeel van $ 12,-. Zelfs als de iPhone aantallen iets terugvallen, dan nog is het aandeel zeer aantrekkelijk.

Hoe is de positie van Mercurius in Apple?

Voor onze relaties hebben we op verschillende manieren positie in Apple. Het Henderson Global Technologiefonds heeft een weging van 9,7% in Apple, Capital Group of America heeft een positie van 0,58% in Apple en de UBS MSCI Quality ETF heeft een positie van 5,9% in Apple. Tezamen is dit een maximaal gewicht van 0,83% van onze totale portefeuille. Daarnaast heeft Warren Buffett’s Berkshire Hathaway 9% van haar kapitaal belegd in Apple. Daarmee komt onze totale positie in Apple op maximaal 1,2%.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven