Donkere dagen voor de Kerstrally?

Lees het artikel als PDF

De volatiliteit is terug

De recente tegenvallers op de beurzen leken vooral om de technologiesector te gaan. Het begon allemaal toen FED president Jerome Powell in oktober aankondigde dat rentestanden ver van normaal waren en de FED sneller dan verwacht de rente zal moeten verhogen gezien de huidige sterke groei van de Amerikaanse economie. Hij werd echter al snel teruggefloten door Trump, die met nieuwe tweets druk uitoefende op de centrale bank om haar toon wat te matigen. Inmiddels lijkt een reeks belangrijke gebeurtenissen om te slaan in negatief sentiment.

Een stroom aan negatief nieuws…

De aandelenmarkten hebben een duikvlucht gemaakt en de credit spreads (risico-opslag voor obligaties) zijn aanmerkelijk opgelopen dit kwartaal. Meerdere factoren droegen bij aan het recente negatieve sentiment; ruwe olie is zo’n 30% gedaald sinds begint oktober, Italië is nog altijd in strijd met de EU om haar nieuwe budget, de Fransen zijn weer aan het rellen, Brexit zorgt voor politieke onstabiliteit, het handelsconflict tussen de VS en China lijkt alleen maar verder op te lopen na een G-20 top waar veel onduidelijkheden uit resulteerden en Trump blijft alle autoriteiten tarten door zijn macht te misbruiken. Gaat Amerika nu haar rente verder verhogen in het hoge tempo waar eerder op gehint was of gaat Powell luisteren naar de signalen van een overspannen Amerikaanse economie en een pauze inlassen?

…zet beleggers aan de zijlijn

Deze signalen zijn voor beleggers aanleiding om even een stapje terug te doen. Zij staan op de uitkijk naar de volgende golf van groei. In het huidige klimaat is het niet helder waar die volgende golf vandaan moet komen en beleggers nemen na 10 jaar opgaande markten even wat winst van tafel. Slecht nieuws wordt sneller opgevolgd door een agressieve verkoopgolven. Kortom, de volatiliteit is terug!

Moet u zich zorgen maken over een recessie?

Nee, de wereldwijde economische groei schakelt even een versnelling terug, maar wij verwachten nog geen recessie in 2019. Wat we wel zien is dat het marktsentiment zich in dit kwartaal loskoppelt van de fundamentele signalen. De FED wil sneller de rente verhogen, zoals Powell aangeeft is er sprake is van duurzame en robuuste groei. Vervolgens ontvangt de markt dit signaal als negatief en maken beleggers zich zorgen over economische groei.

Wat verwachten we nog in december ?

Op 18 en 19 december komt de FED bij elkaar en maakt ze bekend of de Amerikaanse rente opnieuw wordt verhoogd. Op moment van schrijven is de consensus verwachting 72% kans dat de FED de rente zal verhogen. Rober Kaplan, bekend schrijver en district-voorzitter van de Dallas FED, heeft gehint dat de renteverhogingen te snel gaan en hij zich zorgen maakt over de groei van de economie in 2019. De meest recente economische cijfers ondersteunen zijn visie. Op 7 december bleek dat de banengroei in de VS (licht) afneemt. De lagere olieprijs verlicht de inflatiedruk. Deze mix zou een pauze voor de FED vergoelijken.  

Onzes inziens is het FED-nieuws wat 19 december naar buiten zal komen negatief marktsentiment, of de rente nu verhoogd zal worden of niet. Als de rente verder verhoogd wordt, is dit negatief nieuws voor de economische groei.

Maar ook het uitblijven van een rentestijging kan negatief ontvangen worden door de markt, omdat er in de media zeker gespeculeerd zal worden dat de FED haar beslissing dan uitgesteld zal hebben onder druk van Trump, wat de wereld des te meer zorgen zal baren over de onafhankelijkheid van de FED. Dit kan ertoe leiden dat de USD in waarde zou dalen ten opzichte van de Euro.

Per saldo verwachten we geen forse stijgingen van financiële markten meer in 2018. Vanaf volgende week verdwijnt de liquiditeit uit de markt als steeds meer handelaren aan de kerstvakantie beginnen.

Actie in de portefeuilles?

Tot het einde van het jaar (en in het begin van 2019) verwachten we volatiliteit maar per saldo geen duidelijke richting. Voor ons reden om posities iets af te bouwen. De positie in trackers op Amerikaanse aandelen hebben we afgebouwd en de opbrengst toegevoegd aan de liquiditeitspositie. Dit geeft ons meer flexibiliteit voor kansen in het begin van 2019 die zich zeker zullen voordoen.

Onze visie 2019?

Bij de maand december hoort een visie op het volgende beursjaar. In de volgende nieuwsbrief van 22 december zullen wij onze visie op het komende beursjaar uit de doeken doen. Op 13 december mogen we wederom een bijdrage leveren aan het Visie en Tips webinar van De Financiële Telegraaf. Dit webinar begint om 20:00 en duurt een uur.

Meld u aan voor het webinar op 13 december via deze link.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven