Winter in China

Lees het artikel als PDF

(en in aantocht in de VS?)

De handelsoorlog met Amerika en een enorme schuldenberg maakt van beurslieveling China een zorgenkindje. Apple geeft omzetwaarschuwingen na tegenvallende verkopen uit China en Baidu stuurt haar werknemers een brief dat ze zich schrap moeten zetten.

Trump heeft na de G20 top geen deal gesloten maar de verdere tariefverhogingen uitgesteld tot maart, waarmee de voortdurende onzekerheden steeds meer schade doen aan het bedrijfsleven. Investeringen worden uitgesteld bij Amerikaanse bedrijven, personeel in de export sector in China wordt ontslagen en de Chinezen houden de hand op de knip. Winter is coming wordt ze verteld. Tegelijkertijd verrast de Amerikaanse economie met een gigantische banengroei én loonstijging. Overige marco economische cijfers duiden op een teruggang in de VS. Gaan ook daar de tl balken aan omdat het feest teneinde loopt?

Baidu waarschuwt haar werknemers…
De Chinese tech gigant Baidu loopt wereldwijd voorop in het ontwikkelen van Artificial Intelligence technologie en staat beter bekend als het Chinese Google. CEO Robin Li Yanhong heeft op de eerste werkdag van 2019 naar al zijn 40.000 werknemers een brief gestuurd waarin hij waarschuwt ‘Winter is coming’. Hij verzoekt zijn werknemers een tandje bij te zetten en waarschuwt ze dat hij bittere tijden verwacht.

… en ook Jack Ma ziet het somber in.

Op een forum in Hong Kong over het grootse infrastructuurproject van China, de nieuwe zijderoute, kondigde Ma aan dat de spanningen tussen de VS en China een diepgewortelde aard hebben. Jack Ma verwacht dat dit de komende 20 jaar niet zal veranderen en herinnert zijn publiek eraan dat China na elke uitdaging dat op haar pad kwam er sterker uit is gekomen. Xi Jinping zit er immers niet tot de volgende verkiezingstermijn, maar voor de rest van zijn leven.

Amerikaanse bedrijven voelen de handelsoorlog

In november gaf Apple al waarschuwingen over lagere omzetverwachtingen vanuit China. Daarnaast gooide het bedrijf een rookgordijn op over haar transformatie naar servicebedrijf met de mededeling dat het gaat stoppen met het rapporteren van iPhone-sales. Wij schreven hierover in de nieuwsbrief van 24 november en bespraken hoe Apple als marktkolos in de functie van barometer voor de aandelenmarkten functioneert. Deze week gaf Apple een nieuwe waarschuwing af dat haar verkopen in China erg tegenvallen. Zou elke Chinees waar nog een iPhone op het verlanglijstje stond in het vierde kwartaal toch even achter de oren gekrabd hebben en in plaats van een iPhone een toestel van Huawei hebben aangeschaft?

Naast Apple hebben ook Intel, HP en Ford in het vierde kwartaal aangegeven dat China erg belangrijk voor ze is als bron van omzet. De omzetwaarschuwing van Apple deze week zal daarom zeker niet de laatste zijn die we de komende tijd gaan zien naar aanleiding van een tegenvallende consumentenmarkt in China.

Onzekerheid schaadt het bedrijfsleven…

Het bedrijfsleven in Amerika zit met de handen in het haar over hoe ze haar budget voor 2019 moet gaan halen of zelfs gaan bijstellen. Trump heeft na de G20 top geen deal gesloten maar verdere tariefverhogingen uitgesteld tot maart, waarmee de voortdurende onzekerheden steeds meer schade doen aan het bedrijfsleven. Investeringen worden uitgesteld bij Amerikaanse bedrijven, personeel in de exportsector in China wordt ontslagen en de Chinezen houden de hand op de knip. Voor het eerst in 20 jaar daalden de autoverkopen vorig jaar in China, dit wordt ook hard gevoeld in Duitsland, BMW, Audi en Mercedes zijn tenslotte hofleverancier van het Chinese wagenpark.  

…terwijl de PBOC de rente verlaagt…

De industriële productie in China liet krimp zien (de servicesector groeit nog wel). In een poging de economie te stimuleren verlaagt de Chinese centrale bank (PBOC) de rente deze maand met 1% en kondigde bovendien aan dat banken minder reserves aan hoeven te houden. Een stimulering van een slordige $ 117 miljard.

…en de onderhandelingen hervat worden…

Nu alle nieuwjaar festiviteiten ten einde zijn en het vuurwerk weer uit de economie moet komen, worden ook de onderhandelingen tussen de VS en China hervat. Op 7 en 8 januari wordt in Beijing verder gesproken. De economische ontwikkelingen in beide grootmachten geven de urgentie aan. Toch blijven beide partijen elkaar uitdagen, zo bleek op oudejaarsdag.

Terwijl Taiwan tot strijdtoneel is verklaard.

Op oudejaarsdag heeft Trump de ‘Asia Reassurance Initiative Act’ getekend, een wet die wapenverkopen promoot aan Taiwan, en de banden tussen Taiwan en de VS nog extra aanhaalt. Xi kon dit niet bepaald waarderen en heeft in zijn nieuwjaar speech uitgesproken dat de ‘nodige maatregelen’ genomen zullen worden om buitenlandse interventies tegen te gaan. Hij heeft ‘de eenwording’ tot een van zijn voornemens gemaakt dit jaar. Dat belooft wat…

Wat kunnen we verwachten?

De aanhoudende situatie van onzekerheid schaadt het bedrijfsleven en voert de druk op dat er een deal moet komen tussen China en de VS. Trump lijkt gevoelig voor de aanhoudende malaise op de beurzen en richt zijn peilen vooralsnog op de renteverhogingen van de Fed, maar hij zal op den duur toch zeker een stap moeten maken om een akkoord te bereiken met de Chinezen wil hij het beurssentiment een positieve impuls geven. Tot die tijd kunnen we waarschuwingen van bedrijven verwachten dat hun verwachtingen voor komende kwartalen bijgesteld dienen te worden.

Wij houden sinds begin december meer cash aan in de portefeuilles om in deze onzekere situatie de portefeuilles meer stabiliteit te bieden. Zodra de indicatoren weer op groen staan voor een positief investeringsklimaat biedt de recente correctie een goede kans om dit weer om te zetten in een aandelenpositie in de portefeuilles. De rust die de FED vrijdag terugbracht kan deze kans bieden.  

 

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven