Powell

Lees het artikel als PDF

(gesteund door Yellen en Bernanke)

Beleggers maakten zich in het vierde kwartaal van 2018 zorgen over te snelle renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Turbulente omstandigheden na een sterke val van de olieprijs, Chinese krimp, Brexit chaos en een mogelijke Amerikaanse economische terugval lagen daaraan ten grondslag. Reageerde Powell wel adequaat? Op 3 maart vorig jaar schreven we in deze nieuwsbrief een artikel met als “Leren communiceren” naar aanleiding van het eerste persoptreden van Jerome Powell. Afgelopen vrijdag leek hij een herkansing voor zijn promotie te krijgen, met zijn voorgangers als paranimfen.

Sterk banenrapport…

Vrijdag 4 januari begon voor beleggers met een sterk banenrapport. Tweemaal zoveel banen gecreëerd als waar beleggers rekening mee hadden gehouden. En, eindelijk die stijging van lonen waar goede inflatie uit zou kunnen komen. Een stijging van het uurloon met 3,2% en als klap op de vuurpijl ook meer mensen die terugkeren naar de arbeidsmarkt. Een sterk teken want ondernemers nemen alleen mensen aan als ze vertrouwen in de toekomst hebben. Een sterke voorspellende graadmeter…

…gevolgd door zalvende woorden van Powell…

Later op de dag vond er in Atlanta een unieke conferentie plaats waarbij de zittende centrale bankier samen met zijn twee voorgangers, Janet Yellen en Ben Bernanke in een panel plaatsnam. Powell nam niet alleen de mogelijkheid om zijn onafhankelijke positie (t.o.v. Trump) te bevestigen, ook benadrukt hij dat de FED alleen de rente verhoogt als de omstandigheden daarom vragen. Hij beloofde geduldig te zijn. De aanwezigheid van zijn bijzondere paranimfen benadrukt het succesvolle beleid uit het verleden, waarbij Bernanke en Yellen hun ervaringen in het bestrijden van eerdere crisis deelden. Het optreden van het illustere trio zorgde voor een sterke (opluchtings-)rally op Wall Street. 

…maar zijn alle zorgen voorbij?

Powell merkte in zijn optreden op dat de markten vooruitgelopen zijn op een mogelijke recessie. Hij ziet nog sterk momentum in de Amerikaanse economie, hetgeen die ochtend door de banencijfers bevestigd werd. Toch zijn er veel bedrijven die een winstwaarschuwing hebben afgegeven, en economische cijfers die op een afname duiden. Powell mag nu wel iets meer geruststellende duidelijkheid gegeven hebben over zijn beleid, er is nog steeds geen zekerheid over een handelsakkoord, en het Brexit dossier. Bedrijven blijven terughoudend in periodes van onzekerheid.

Duidelijkheid uit het bedrijfsleven aanstaande…

Door de recente koersdalingen zijn waarderingen extreem laag. Hiermee lijkt een recessie in geprijsd, terwijl daar nog geen tekenen van zijn. Het bedrijfsleven kan duidelijkheid verschaffen. Bedrijven die zakendoen met China zullen een teruggang voelen, maar is dit ook bij lokaal georiënteerde bedrijven het geval? Het banenrapport van vrijdag suggereert iets anders. Vanaf 14 januari begint het cijferseizoen, bij het presenteren van de cijfers zullen bestuurders ook hun commentaar op de toekomst geven.

…en verder Brexit …

Die week vindt er in de UK ook een stemming over de Brexit plaats. De afgelopen twee weken was het stil rond dit voortslepende politieke drama, maar die rust is snel voorbij en kan beleggers weer in de nerveuze modus brengen.  

…en shutdown.

Sinds 22 december hebben we er een nieuwe bron van zorg bij; de Government Shutdown. Eerdere overheidssluitingen duurden slechts enkele dagen maar ditmaal zijn er al twee weken verstreken. En er is nog geen oplossing in zicht. Dit houdt in dat meer dan 800.000 ambtenaren onbetaald werken of thuis zitten. Hoe lang kan een ambtenaar zonder salaris? De Amerikaanse president lijkt zich daar geen zorgen over te maken. Hij liet zich gisteren in de persconferentie ontvallen dat de sluiting (die hij zelf liever een staking van ambtenaren uit protest tegen het uitblijven van de muur noemt!?!) nog wel maanden of zelfs jaren kan duren. Misschien zijn aandelen van de voedselbank dan een goede belegging? Hoe langer de shutdown duurt, hoe zorgelijker het wordt. Dat zal ook Wall Street zich gaan realiseren en het lijkt een kwestie van tijd tot de gevolgen zichtbaar worden in de economische cijfers.

Bodemvorming in de komende week?

De heftige volatiliteit in combinatie met de verzekering van Powell kan een bodemvorming inluiden. Niet onbelangrijk is daarbij de rol van de olieprijs. Nu de processen tegen de vermeende moordenaars van Jamal Khashoggi gestart zijn met het eisen van de doodstraf, komen we ook in een fase waarin Saudi-Arabië minder aan de druk van Trump hoeft toe te geven om de olieproductie hoog te houden. Venezuela ’s productie is op het laagste niveau in 28 maanden en ook de Amerikaanse schalieproducenten draaien de productie terug. Dit is belangrijk om dat daarmee ook de koersen van olie-gerelateerde bedrijven steun vinden. Hun weging in de markt is significant. De olieprijs liet vorige week de eerste wekelijkse stijging zien sinds de verdwijning van Kashoggi. Een duidelijke aanwijzing dat de bodem bereikt lijkt. En herstel? Dat blijft afhankelijk van andere factoren. Wordt vervolgd. 

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven