Introductie Investor AB

Nieuwe houdstermaatschappij: Investor AB


02-02-2019 – In onze offensieve portefeuilles hebben we een nieuwe holding opgenomen: Investor AB. Een Zweeds beleggingsbedrijf, opgericht in 1916, en nog altijd bestuurd door de oprichtersfamilie Wallenberg. Het bedrijf heeft verschillende belangen in beursgenoteerde bedrijven, voornamelijk in Zweden en Scandinavië. Daarnaast heeft ze private equity belangen, met name in de healthcare sector.

De familie voorstellen…

In 1856 kwam André Oscar Wallenberg terug van een lange reis naar Amerika, waar hij het idee had opgedaan om een bank te beginnen. De bank Stockholmus was geboren, het werd een belangrijke Scandinavische bank. Een voorloper van het huidige SEB, waar Investor een 20% belang in heeft. De beleggersfamilie Wallenberg is al zo’n 100 jaar actief met het bedrijf Investor AB en bezit zo’n 22% van het kapitaal en 45% van het stemrecht.

…en haar visie…

Investor AB heeft een notering in Stockholm en een marktkapitalisatie van €30 miljard. Het bedrijf is voor 78% belegd in beursgenoteerde bedrijven, voor 16% in Patricia Industries, haar private equity vehikel en voor 6% in het Zweedse EQT, een fonds wat de Wallenberg familie in 1994 mede heeft opgericht en inmiddels meer dan € 50 miljard heeft opgehaald.

…op beursgenoteerde belangen,..

De grootste belangen van Investor AB zijn in Atlas Copco, ABB, SEB en AstraZeneca. Investor heeft in deze bedrijven een belang van tussen de 10 en 12 procent. Investor AB heeft belangen in 12 beursgenoteerde bedrijven met een totaalwaarde van zo’n €26 miljard (op moment van schrijven). Deze zijn geconcentreerd in Scandinavië en gespreid over onder andere de sectoren infrastructuur, huishoudelijke apparatuur, robotics, automatisering en healthcare.

…private equity…

Daarnaast is Investor actief in een private equity portefeuille onder de naam Patricia Industries. Hier zitten veel bedrijven in die in healthcare zitten, o.a. ziekenhuis materiaal, materiaal voor het snel dichten van open wonden, hulpmiddelen bij revalidatie en ter ondersteuning van mobiliteit (scooters, lift, rolstoel), en robotisering.

…en investeringsfondsen via EQT.

De derde tak van Investor AB is EQT, een investeringsfonds dat in andere investeringsfondsen belegt. In deze tak zit inmiddels € 50 miljard, verdeeld over 28 fondsen. Bij de bedrijven waarin geïnvesteerd wordt werken gezamenlijk inmiddels meer dan 110.000 mensen.

Wat doen we ermee?

De positie in Investor AB past in onze beleggingsfilosofie waarbij we graag investeren voor de lange termijn in beursgenoteerde familiebedrijven waarbij we gebruik maken van het netwerk en de expertise van die families. Zo kunnen we beleggen in de mooiste vorm van private equity zonder dat we de nadelen daarvan, zoals beperkte in en uitstap mogelijkheden, ervaren. Investor AB past daarmee prima in onze portefeuilles naast de posities in HAL, Sofina, Berkshire Hathaway en Partners Group.  Wij hebben Investor AB in eerste instantie opgenomen in onze offensieve portefeuille.

Scroll naar boven