Risk On!

19-01-2019 – In onze nieuwsbrief van 8 december gaven we aan dat de donkere beursdagen voor kerst voor ons aanleiding waren om onze aandelenposities te verlagen en meer cash op te bouwen. We gaven aan dat we pas in de tweede week van januari de eerste mogelijkheid zagen om weer terug te keren, en dat tot die tijd onzekerheid zou regeren op de beursvloer. We hadden toen niet kunnen bevroeden dat december de slechtste maand in jaren zou worden. De shutdown heeft de onzekerheid alleen maar vergroot. Toch denken we dat het dal is neergezet en hebben de cash positie weer afgebouwd ten gunste van aandelen.  

Onduidelijkheid regeert nog steeds,…

Veel van de onzekerheden zijn er nog steeds, de manier van Brexit is nog steeds niet duidelijk (ook niet of het überhaupt tot een Brexit komt), er is nog geen handelsakkoord tussen de VS en China, de Shutdown is de langste ooit en economen zijn eensgezind dat de overheidssluiting economische schade veroorzaakt, en toch hebben we aanleiding om risico weer uit te bereiden .

 …maar “What ever it takes” door Powell,..

Een van de grote onzekerheden werd op 4 januari weggewerkt. Fed voorzitter Jerome Powell sprak zijn troonrede uit in aanwezigheid van zijn voorgangers Yellen en Bernanke. Hij gaf aan geduldig naar de data te kijken. Dit gaf rust op het gebied van het rentefront. Hiermee werd een belangrijk pijnpunt voor beleggers opgelost. Het zal de geschiedenis in gaan als het “What ever it takes moment” van Powell. Met de woorden “What ever it takes” legde Mario Draghi een bodem onder de markt en bracht vertrouwen in de Euro terug. Powell deed op 4 januari hetzelfde zoals we in onze nieuwsbrief van 5 januari schreven.

…progressie in de VS-China onderhandelingen,..

De onderhandeling tussen de VS en China lopen voorspoedig als we president Trump moeten geloven, tenminste. Dat moet ook want de deadline voor een deal ligt op 1 maart. Om de onderhandelingen te versoepelen hebben beide partijen al toezeggingen gedaan. China gaat voor 1 triljard goederen uit de VS kopen, uitgespreid over 6 jaar. Dit zou het handelstekort met de VS moeten laten verdwijnen. Er gaan geruchten dat Trump zou overwegen om nu al de sancties (of een deel daarvan) te laten vallen, of verlagen, om de Chinezen tegemoet te komen. Beide landen (en de rest van de wereld) voelen de pijn van het handelsconflict en hebben daarmee een stimulans om tot overeenstemming te komen. De beurzen lopen daarop vooruit.

…het uitblijven van Brexit chaos,..

Op dinsdag 15 januari werd het Brexit voorstel van May met een bazooka afgeschoten in het Britse lagerhuis. Dit leidde echter niet tot een enorme chaos. May stapte niet op maar gaat proberen om het voorstel te hervormen. Kleine kans dat dat lukt, maar de kansen op een harde Brexit nemen daarop vooralsnog ook af. We schrijven er in deze nieuwsbrief uitgebreid over.

…temidden van de langste shutdown ever,..

Ondertussen is een deel van de Amerikaanse overheid gesloten. Naar mate de sluiting langer duurt zijn de gevolgen groter. Niet alleen krijgen 800.000 Amerikaanse ambtenaren geen salaris, ook de onderdelen die gesloten zijn zorgen voor een rem. Schepen worden niet gelost omdat de douane niet werkt, vliegtuigen die onderhoud hebben gehad worden niet gekeurd en kunnen dus niet ingezet worden, IPO’s worden uitgesteld, bouwvergunningen worden niet afgegeven en economische cijfers niet gepubliceerd, om maar eens een paar gevolgen te noemen. Hoe langer het duurt, hoe impactvoller het is. Vergelijk het met een dik pak sneeuw, zolang het er ligt verstoort het het openbare leven behoorlijk maar zolang er geen lawines zijn of daken bezwijken is de impact tijdelijk. Het eerste kwartaal zal dus slecht zijn voor de Amerikaanse economie.

..zijn bedrijfscijfers ok en gloort er hoop.

Inmiddels is het cijferseizoen begonnen. Bedrijven dekken zich weliswaar in voor de gevolgen van een shutdown en de eerste resultaten overtreffen de verwachtingen niet, maar we zien ook geen vraaguitval. Geen sporen van een recessie. Een belangrijke indicator is ook de olieprijs, die sinds begin januari weer een stijgende lijn te pakken heeft. Belangrijk want een belangrijk sector van de economie is afhankelijk van een hogere olieprijs.

Wat doen we ermee?

We hebben in alle profielen op 16 januari weer een positie genomen in een tracker op de belangrijkste Amerikaanse bedrijven. Deze zogenaamde Factor ETF biedt ons de mogelijkheid om op een snelle en goedkope manier extra risico op te nemen. Vooralsnog denken we dat de correctie van december overdreven was en zullen op deze manier van het herstel profiteren. In de komende weken verwachten we een positiever sentiment. Mochten de omstandigheden veranderen dan kunnen we snel het extra risico weer afbouwen.

Scroll naar boven