Mercurius in 2018;

Lees het artikel als PDF

In het beursjaar 2018 zat het venijn in de staart. Nadat de eerste 3 kwartalen gematigd positief waren verlopen, keerde het tij in het laatste kwartaal. Beleggers dumpten hun aandelen en obligaties uit vrees voor een recessie en renteverhogingen van centrale banken. Hoe presteerden de portefeuilles van Mercurius Vermogensbeheer in dit jaar?  

Ontwikkeling in de portefeuilles

\"OpgaandeGeen enkele beleggingscategorie wist in het vierde kwartaal positieve resultaten te boeken. Small en Midcap aandelen werden het hardst geraakt met verliezen van rond de 20% in het kwartaal. Niet heel verwonderlijk want juist deze aandelen waren fors opgelopen in de eerste 3 kwartalen. Opkomende landen lieten kleine verliezen zien in het vierde kwartaal. Niet zo gek want waarderingen waren daar al fors gedaald in de eerste 3 kwartalen. In het obligatiedeel van de portefeuille houden we voornamelijk bedrijfsobligaties. Juist daar vielen in het laatste kwartaal klappen. De ECB kondigde aan te stoppen met het opkopen van bedrijfsobligaties. Dit in combinatie met angst voor een recessie zorgde voor een vlucht uit bedrijfsobligaties. Het gevolg was dat we in dat deel geen demping vonden. Dit verklaart ook waarom we in de defensieve profielen een relatief slechtere prestatie neer zetten. Niet alleen ten opzichte van de benchmark maar ook ten opzichte van onze collega’s. Vanaf het neutrale profiel lijken we het juist weer beter te doen dan de meeste andere beheerders.

Houdstermaatschappijen maken het verschil…

Alle profielen hebben posities in houdstermaatschappijen HAL Trust, Sofina, Berkshire Hathaway en Partners Group. Deze posities vormen een waardevolle kernpositie in ons beleggingsbeleid, zoals ook in het moeilijke 4e kwartaal van 2018 bleek. Deze groep bleef relatief goed liggen van een gemiddelde daling van 7,95%. Ter vergelijking, de Eurostoxx 600 daalde in die periode met 12%. Per saldo steeg dit blok over heel 2018 gemeten.

…en we houden koers in deze woelige markten.

Onze aandelenselectie is in 2018 solide gebleken, maar niet immuun voor dalingen. Juist in een periode van handelsoorlogen en op lopende rente zal de keuze voor de juiste beleggingen en daarmee actief management cruciaal blijken. Ook onze houdstermaatschappijen hebben hun toegevoegde waarde wederom bewezen. Na een moeilijk 4e kwartaal dat het rendement voor 2018 rood deed kleuren, verwachten we herstel in het 1e kwartaal van 2019. De Amerikaanse centrale bank heeft rust in de markt teruggebracht en er zal meer duidelijkheid komen rondom de Brexit, en het handelsvete tussen de VS en China. De economische omstandigheden zullen misschien minder hard groeien maar van een recessie is nog geen sprake. In de eerste weken van dit jaar herstellen de portefeuilles ook weer fors.

Performance

Rendement per jaar na aftrek van alle kosten

 * Het rendement van individuele cliëntportefeuilles kan afwijken. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Onze modelportefeuilles zijn uiteraard representatief voor onze cliëntportefeuilles. Onze accountant stelt tweemaal per jaar een verklaring van bevindingen op. De modelportefeuilles worden dan vergeleken met een steekproef van cliëntportefeuilles. Wilt u deze verklaring van bevinding inzien? Neemt u dan contact met ons op!

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven