Nieuwe winstbezorger voor Sofina?

16-02-2019 – Op 7 februari 2019 maakte de Amerikaanse bezorgdienst Postmates bekend dat het bedrijf in de eerste helft van 2019 naar de beurs zal gaan. Hoewel de details over de waardering en exacte tijdslijn nog onbekend zijn, lijkt het bedrijf op een waardering van minimaal $1,85 miljard af te stevenen. Dat is goed nieuws voor Sofina, een van de belangrijkste aandeelhouders in Postmates.

Gestart in 2011…

Bezorgdienst Postmates is in 2011 opgericht en heeft als missie om de goederenstromen in en rond steden te transformeren waardoor iedereen in staat is om alles op afroep bezorgd te krijgen. Inmiddels is de dienst actief in 2940 steden in de VS en Mexico, en zijn er 250.000 bedrijven aangesloten die hun goederen aanbieden op het platform. De groei van het bedrijf is fenomenaal en inmiddels heeft de helft van de Amerikaanse huishoudens toegang tot het platform van Postmates.

…en nu al uitgegroeid tot een unicorn,…

Het bedrijf lift mee op de snelle groei van online verkopen, met name van restaurants. Zo heeft Postmates een partnerschap met Chipotle Mexican Grill restaurants, waar het voor 300 restaurants de bezorging verzorgt. De online verkopen van Chipotle stegen in het vierde kwartaal van 2018 met 66%. Om de snelle groei te kunnen financieren heeft Postmates in januari 2019 opnieuw geld opgehaald bij investeerders. Er werd $ 100 miljoen opgehaald tegen een waardering van $ 1,85 miljard. Daarmee is het bedrijf officieel een zogenaamde Unicorn, een startup die na 2003 gestart is en gewaardeerd wordt op meer dan $ 1 miljard. In september 2018 haalde het bedrijf $ 300 miljoen op tegen een waardering van $ 1,2 miljard. Het gaat dus ook qua waardering in de hoogste versnelling…

…en onderscheidende leider in bezorging…

Concurrenten van Postmates groeien ook als kool. Zo is bezorgdienst Grubhub al in de VS aan de beurs genoteerd tegen een waarde van $7,5 miljard, en Uber Eats staat klaar om ook in de VS een beursnotering aan te vragen. In Nederland is Takeaway een vergelijkbaar platform. In maart 2018 had Grubhub in de VS een marktaandeel van 50%, Uber Eats 21% en was Postmates met 10% marktaandeel de vierde speler na DoorDash met 15%. In de steden Los Angeles en Charlotte is Postmates echter marktleider in de zeer gefragmenteerde markt van bezorgmaaltijden. In tegenstelling tot Grubhub en Uber Eats, zijn de bezorgingen van Postmates veel breder. Zo worden er ook pakketjes, boodschappen en medicijnen afgeleverd. Voor een abonnement van $7,99 per maand wordt alles aan je deur afgeleverd. Postmates werkt met Ford samen om bezorging door zelfrijdende auto’s te testen en in Los Angeles rijden inmiddels door Postmates zelf ontwikkelde robots door de straten die de bezorging voor Postmates doen. Kansen zijn er dus genoeg in de bezorg markt die alleen in de VS al wordt geschat op een jaarlijkse omzet van $ 200 miljard… De trend dat er meer mensen in een stad willen wonen en jong én oud meer gebruik gaan maken van gemak diensten zoals bezorging, speelt Postmates in de kaart.

…en winstbezorger voor Sofina!

Postmates heeft meerdere investeerders aan boord. Zo hebben onder meer Founders Fund, Spark Capital en Tiger Global Management enkele jaren geleden geïnvesteerd in het bedrijf. Deze investeerders zijn nog steeds belegt in Postmates. Onze Belgische houdstermaatschappij Sofina is bij zowel Founders Fund, Spark Capital als Tiger Global Management belegt en heeft zo een indirecte positie in Postmates.

Wat doen we met Sofina?

In al onze beheerportefeuilles hebben we een positie in Sofina. Het geeft onze portefeuilles toegang tot mooie beursgenoteerde, én niet beurgenoteerde beleggingen. Het netwerk van Sofina geeft ons toegang tot de beste investeerders in startups en private equity. De positie in Postmates is daar slechts één voorbeeld van. Eerder was Sofina voor de beursgang belegd in Whatsapp en Snapchat. Voor ons blijft het beleggen in houdstermaatschappijen zoals Sofina, kern van ons onderscheidende beleggingsbeleid. Alleen het beste in de wereld van private equity op een direct verhandelbare wijze is goed genoeg voor onze relaties…

Scroll naar boven